Barion Pixel

Hogyan neveld szobatisztaságra kutyusod

Hogyan neveld szobatisztaságra kölyök kutyusod

szobatisztaságra nevelésKedvenced nehezen sajátítja el, a szobatisztaságot? Legyen az kistestű, közepes vagy nagytestű kutya, Yorki, Bichon Havanese, Mopsz, Golden Retriever, ezek a tippek segíteni fognak a nehéz napokon.

Összegyűjtöttünk pár trükköt, amivel gyorsabban és egyszerűbben tudod szobatisztaságra szoktatni kedvencedet, illetve megtalálod a gyakori hibákat amiket elkövetünk a szobatisztaságra szoktatás során.

Egy átlagos kölyök kutya nagyjából 3 hónapos korában éri el azt a fejlettségi szintet, hogy kontrollálni tudja a hólyagját. Fontos, hogy türelmesek legyünk. Vannak kutyusok, akik gyorsan tanulnak és hamar szobatiszták lesznek, de vannak társaik, akiknél ez a folyamat tovább is eltarthat.

1. Milyen időközönként vigyem le sétálni?

Reggel ébredés után  – A legtöbb kölyök kutya, ha reggel felkel pisilni, fog ezért érdemes reggel ébredés után rögtön kivinni.

Szundik után – Kölyökként akár napi 18-20 órát is alhatnak. Minden ébredés után vigyük ki egy gyors pisire.

Étkezés után – Étkezés után 5-30 percen belül elvégzik a dolgukat. Egy idő után észre fogjuk venni mennyi időre van szüksége kutyusunknak és a jövőben aszerint vigyük ki.

Minden játékidő után – A kölyök kutyák rövid ideig tudnak koncentrálni. Játék után miután elfáradnak könnyen éri őket inger ezért vigyük ki őket.

Este elalvás előtt – Nagyon fontos a rendszeresség. A kutya egy idő után felfogja venni a ritmust, hogy mikor megy sétálni és meddig kell kibírnia. Vegyük figyelembe, hogy 8-12 órákat nem fog kibírni, és nagy valószínűséggel maga alá fog piszkítani, ezért nem szabad leszidni. Mi emberek se bírunk ki 8-10 órát, így a kutyánktól se várjuk el.

Nagyon fontos a pozitív megerősítés. Dicsérjük meg ha a szabadban végzi el a dolgát. A mi feladatunk, hogy megteremtsük a helyet és az alkalmat, hogy könnyíthessen magán a kutya. Minél többet visszük ki annál nagyobb a valószínűsége, hogy az utcán vagy a kertben fogja elvégezni a dolgát. Érdemes az első napokat a kutyussal tölteni, és elindítani a szobatisztaság útján.

2. Milyen jelekre figyelünk?

kölyökkutya szobatiszta

  • Forgolódás
  • Nyugtalanság
  • Nagyon szaglássza a talajt
  • Nyöszörgés

Ezek mind jelei lehetnek annak, hogy kutyusunk éppen a dolgát készül elvégezni.

3. Leggyakoribb hibák:

Rendszertelen etetés
Naponta 2-3x kell enni adni egy kiskutyának. Tartsuk be, hogy mikor kap enni és mindennap ugyan abban az időintervallumban kapjon. Ne adjunk túl későn enni. Fontos, hogy maximum félórán belül vigyük ki sétálni etetés után. Idővel összekapcsolja magában a folyamatot: ébredés, séta, pisi, kaki.

Nagy elvárások
Egy féléves kölyök maximum 6 órát bír ki bepisilés, bekakilás nélkül. Hat hónapnál fiatalabb kutyus még annyit sem bír ki. Fontos, hogy tartsuk a rendszeres sétákat. Ne várjuk el a kutyusunktól, hogy amíg mi munkában vagyunk 8-10 órát addig ő is tartsa vissza.
Tipp: Naponta minimum 4-5 sétát iktassunk be, amíg próbáljuk rászoktatni kutyusunk, hogy szobatiszta legyen.

Szidalmazás
Hiába nyomjuk bele az orrát a pisi foltba nem fogja összekapcsolni azzal, hogy nem szabad odapisilnie. A kutyák máshogy gondolkoznak mint az emberek. A kutya mindig az utolsó cselekedetéhez köti az emberi reakciót, nem pedig az 1-2 órával előbbihez. Ha megbánást tanúsít leszidás után az nem azt jelenti, hogy ő megbánta, hogy odapisilt. Ha egy átlagos nyugalmas szituációban elkezdjük leszidni a semmiért ugyanazt a megbánást fogja mutatni felénk.

Tipp: Ha tetten érjük vagy éppen látjuk, hogy guggolna le a kutyus kapjuk fel és vigyük ki gyorsan az utcára ahelyett, hogy leszidnánk.

Takarítási hibák
Fontos, hogy jól felkell takarítani a “baleset” után. Mivel a szag alapján odacsábítjuk kedvencünket, hogy legközelebb is itt végezze el a dolgát. Az ammóniaalapú kemikáliák nem erre valóak. Válasszunk inkább enzimalapú tisztítószereket melyek semleges utóillatot hagynak maguk után.

Tipp: A legegyszerűbb megoldás szódabikarbónát és ecetet öntünk a megjelölt területre. Semlegesíteni fogja a szagokat, illetve nagyon jól felszedi az odaszáradt pisit foltokat is. Környezetbarát megoldás és olcsó is.

Rossz kutyapelenka

szobatiszta kutya pelusra pisil

Az első dolog amit megveszünk a kölyökkutya mellé a szobatisztaságra szoktató pelenka.

Nem mindegy azonban, hogy milyet. Rengeteg fajtát lehet kapni. Minél nagyobb a pelenka annál több helyre tudnak pisilni, nagyobb célpontot tudnak eltalálni. Fontos a jó nedvszívó képesség illetve hogy ne szivárogjon.

Tipp: A kimosható kutyapelenka környezetbarát, nem cincálja szét a kutyus amíg otthon hagyjuk. Későbbiekben kutyafekhelynek vagy nyáron hűsítő matracként is használhatjuk.

Hogyan legyen szobatiszta felnőtt kutyusod

Mint említettük minél fiatalabb a kutya annál kevesebb ideig bírja ürítés nélkül. A felnőtt kutyusnál annyi előnyünk van, hogy visszatudja tartani. A nehéz része viszont az, hogy lehetséges, hogy már berögződött az állandó bevizelés, mint viselkedés. Fontos, hogy nagyobb testű kutyusoknál a lehető legnagyobb pelust vegyünk mivel a tócsa is nagy amit gyártanak. Türelmesnek kell lennünk felnőtt kutyusoknál több hónapokba is telhet mire megtanulják a folyamatot.

Próbáljuk ki a kölyök kutyás módszereket amiket a fentiekben leírtunk, és kerüljük a szidalmazást.

Felnőtt szobatiszta kutya

Egészségügyi problémák:
Előfordulhat, hogy inkontinencia az oka, hogy bepisil a kutya és észre sem veszik. Forduljunk minél hamarabb állatorvoshoz ha hasonló problémával találkozik.

Jelölgetés:
A kan kutyáknál jellemző a jelölgetés fogalma. Ivartalanítás után megszűnik a kutya kényszeres jelölgetési ingere. Ha fenn áll ez a probléma keressük fel az állatorvost. Számos egészségügyi előnye van az ivartalanításnak pl: elkerülhető a here daganat kialakulása, kanokkal szembeni aggresszió csökkenése.

Örömpisi:
Ez a jelenség kölyökkutyáknál és felnőtt kutyáknál is jellemző. Ha örömében bepiszkít kutyusunk nem azt jelenti, hogy nem szobatiszta, hanem arról, hogy nagyon izgatott, és örül. Ne szidjuk le érte. Várjuk meg, hogy nyugodjon le.

Ha egyetlen módszer se válna be keressen fel szakembert. Nem biztos, hogy a szobatisztasággal van probléma. Lehetséges, hogy mélyebben gyökerezik a probléma. Ez esetben keressünk fel kutya pszichológust, aki biztos tud majd segíteni.

Ha elég elkötelezettek vagyunk kedvencünk felé csupán idő és türelem kérdése amíg szobatiszta nem lesz. Maradjunk kitartóak és a jutalom nem marad el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
első kutya a családban

Első kutya a családban: Hasznos tippek újdonsült gazdiknak

Boldog farokcsóválás, rengeteg játék, aktív és mozgalmas mindennapok, jutalomfalatok. Egy kedves tekintet, mely jöttödre örömet sugároz. Bizony ezek a mindennapjaid részei lehetnek, ha négylábú társsal osztod meg az életed.Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze egy csokorba, hogy

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor