Barion Pixel
Hogyan kezdj el kutyáddal futni?

Hogyan kezdj el kutyáddal futni?

Útmutató kezdő futóknak

Ha neked is van kutyusod és szeretsz futni, akkor biztos neked is megfordult már a fejedben, hogy milyen jó lenne együtt sportolni vele. Ebben a cikkben tanácsot adunk, hogyan kezdjünk el együtt futni kutyánkkal, illetve mire figyeljünk oda még mielőtt elkezdjük.

Futás kutyával

1. Győződjünk meg róla, hogy a kutya elég egészséges ahhoz, hogy fusson

Nem mindegy milyen fajtáról van szó. A kistestű ölebek, palota kutyák nem valószínű, hogy bírják a futást. Ebből a cikkünkből megtudhatod melyik fajták a legjobbak a futó társnak.

2. Szerezzük be a megfelelő felszerelést.

Ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk futni szükséges a megfelelő felszerelés. Vegyük figyelembe, hogy a legengedelmesebb kutya figyelmét is ellehet vonni. (Szagok, más kutyák, emberek, madarak stb.)

A legalkalmasabb a futópóráz, futóöv amit a derekunk köré csatolhatjuk így a kezünk szabad marad és megszűnik kéz- és vállterhelés. A rugalmas póráz ami nem korlátozza kutyusunkat a futásban.

Nyakörvet semmiféleképpen ne adjunk kutyusunkra.

Futás kutyával

3. Fontos szerepet játszik a kiképzés és tanítás

Egy éves kor előtt ne terheljük kutyánkat, töltsük az időt a betanítással. Nagyon fontos, hogy kutyád futás közben engedelmeskedjen, reagáljon és megértse a parancsokat. Kezdjük el tanítani az irányokat, tempót már fiatalon, akár sétálásnál is. Fontos a pozitív megerősítés. Ezzel megakadályozhatjuk a baleseteket. Először a sétát kell elsajátítani végül elkezdhetjük a kocogást.

 

Futás kutyával

4. Legyünk türelmesek

Ne várjuk el kedvencünktől, hogy elsőre kilométereket fusson. A tempót fokozatosan növeljük. Iktassunk be pihenőket is. Türelmesnek kell lenni és figyeljünk futás közben a fáradság és a túlhevülés jeleire. A kutyák lihegéssel tudják csökkenteni a testhőmérsékletet.  Vigyünk neki tálat és vizet, tartsunk szünetet ha látjuk, hogy nem bírja. A legideálisabb ha mindketten kezdő futók vagytok. Nyáron a melegben inkább fussunk korai reggeli órákban vagy este mivel a felforrósodott beton megégetheti a mancsukat.

A legfontosabb, hogy ne fuss vele etetés után!

Megfelelő felszerelés, tanítás, türelem, odafigyelés mellett élvezet lesz futni. Ne felejtsd el, hogy a futás fő célja, hogy mindketten élvezzétek a mozgást.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
×
×

Cart