Barion Pixel

Mit ehet a kutya? Milyen ételeket adhatunk kutyusunknak?

Mit ehet a kutya?

Mit ehet a kutya

Bizonyára bennünk is gyakran felmerül a kérdés, hogy valamit ehet-e vagy sem kedvencünk. A következő élelmiszereket nyugodtan adhatjuk a kutyáknak. De figyeljünk oda az adagolásra.

Kistestű, közepes méretű kutyusoknál fél, 1-2 teáskanál adagban kezdjük.

Nagytestű kutyusoknál 1-2 evőkanállal kezdjük.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyák természetesen húsevők és étrendjüket 75-85%-ának hús alapúnak kell lennie.

Valamint vegyük figyelembe, hogy a kutyák táplálékigénye nem ugyanaz, mint az embereknek.

Minden kutya más. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek allergiás reakciót válthatnak ki. Mindenféleképpen egyeztessünk az állatorvossal mielőtt elkezdünk új ételeket beiktatni a kutyus étrendjébe.

Következő ételeket nyugodtan adhatjuk kutyusunknak

Mangó

Édes nyári csemege amit adhatunk kutyusunknak. Tele van A, B6, C és E vitaminnal, káliumot, béta-karotint és alfa- karotint is tartalmaz. A mangónak magas a cukortartalma ezért ne adjunk sokat a kutyusnak. Valamint figyeljünk rá, mint a legtöbb gyümölcsnél először távolítsuk el a magot és a mag körüli kemény részt mivel kis mennyiségű cianidot tartalmaz.

Alma

Kiváló A- és C-vitamin és rostforrás. Alacsony a fehérje- és a zsírtartalma miatt idősebb kutyusoknak tökéletes jutalomfalat. A nyári melegben fagyasztva is adható nasiként.

Áfonya

Antioxidánsokban gazdag amely megakadályozza a sejtkárosodást. Tele vannak rostokkal és fitokemikáliákkal. Ezek a tápanyagok támogatják az immunrendszert és hozzájárulnak az általános egészségmegőrzéséhez.

Görögdinnye

Fontos, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, ezek bélelzáródást okozhatnak. A görögdinnye tele van A-vitaminnal, B-6 és C-vitaminnal és káliummal. A nyári meleg időszakban remekül hidratál mivel a görögdinnye 92%-a víz.

Mogyoróvaj

Mint minden csemege, ezt is csak mértékkel adjuk. Ellenőrizzük a cimkét, ne adjunk olyan mogyoróvajat amibe xilit van. Keressünk olyan mogyoróvajat amiben nincs cukor, hozzáadott só. Remek tápanyagokat és rostot, fehérjét és a szív egészségére szolgáló zsírokat tartalmaz. A mogyoróvaj jó folsav forrás. Ízletes csemege B-vitamin, niacin és E-vitamint tartalmaz.

Eper

Tele van rostokkal és C-vitaminnal. Enzimeket is tartalmaz, amely elősegíti a kutya fogainak a fehérítését. Mivel az eper cukrot tartalmaz mértékkel adjuk.

Édesburgonya

Az egyik legjobb étrendi vitaminforrás, amely elősegíti az egészséges bőrt, szőrzetet, szemet, idegeket és izmokat a kutyáknál. Az édesburgonya gazdag A-, C-, B6- vitaminban, káliumban és káliumban illetve vasforrás is. 200 g főtt édesburgonya kb 5,94 gramm rostot tartalmaz. Kutya méretétől függően egy teáskanál – egy evőkanál között adjunk.

Méz

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amik nagyon jó hatással vannak a kutyusunkra. A szűretlen méz segíthet allergiában szenvedő kutyáknak valamint kennel köhögés megszüntetésében. A méz hasznos lehet gyomorpanaszok esetén például sok friss fű elfogyasztása után.

Ananász

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, tiamint, B6-vitamint. Az ananász tele van ásványi anyagokkal: mangán, réz, kálium, magnézium, vas, kálcium, foszfor, cink. Ezek fontos szerepet játszanak a kutya immunrendszerében és emésztőrendszer egészségében.

Répa

Kiváló alacsony kalóriatartalmú snack, magas rosttartalmú és béta-karotin és A-vitamin tartalmú. Ráadásul remek ropogtatni való és a fogakat is ápolja.

Körte

Remek nasi, tele van vitaminokkal. Magas réz, C- és K-vitamint tartalmaz. Magas a rosttartalma. A körte fogyasztása 50%-kal csökkentheti a stroke kialakulását. Először távolítsuk el a magot és a körülötte lévő gödröt az ebben található cianid miatt.

Málna

Alacsony a cukor- és a kalóriatartalmuk. Antioxidánsokat tartalmaznak amit tökéletesek kutyánk egészségének megőrzéséhez. Magas a rosttartalmuk, mangánjuk és C-vitaminjuk. A málna gyulladáscsökkentő hatású, ami megelőzik az izületek öregedését ezért ajánlott adni idősebb kutyusoknak csemegeként. Azonban figyelnünk kell a mennyiségre mivel xilitet tartalmaznak.

Kamilla tea

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Külsőleg: szemirritációra, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Nyugtató gyógynövénynek számít ami azt jelenti, hogy a kutya szemproblémáinak enyhítésére szolgál. Eltávolítja a szemkörüli bőr duzzanatát, gyulladását valamit kezeli a szemfertőzést, gyakori csipa kialakulását. A kamilla segíthet a gyomor és bél izmainak ellazításában (görcsoldó), csökkenti a gázokat és a fájdalmat és csökkenti a szorongást. Az állatgyógyászat által jóváhagyott nyugtatószerekben más gyógynövényekkel kombinálják.

Sütőtök

Tele van hasznos tápanyagokkal például: fehérjével, béta karotinnal, rézzel, magnéziummal, elemi rostokkal, A-, C-, és K-vitaminnal. Ha hasmenése van kutyusodnak nyugodtan adj neki (sült) sütőtököt mivel elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozását. Természetesen figyelni kell a mennyiségre. A töknek a héját ne adjuk oda a kutyusunknak. Kis testű kutyák- enyhe hasmenés esetén: fél teáskanál maximum 2 teáskanál mennyiséget adjunk. Nagykutyák enyhe hasmenés esetén: egy evőkanállal adjunk. Előtte érdemes egyeztetni az állatorvossal, illetve ha nem múlik el a hasmenés.

Zeller

Az A-, B-, és C-vitamin mellett ropogós zöld snack tartalmazza az egészséges szív elősegítéséhez és akár a rák elleni küzdelemhez szükséges tápanyagokat is. A kutyus leheletét is frissíti.

Banán

Kiváló kalóriatartalmú csemege a kutyák számára. Magas a kálium-, vitamin-,biotin-, rost- és réztartalma. Alacsony koleszterin és nátriumtartalma van. A banánt csemegeként adjuk mivel magas a cukortartalma.

Kígyóuborka

K-vitamin, biotin, réz és kálium tartalmú. Tökéletes egészséges snack alacsony kalória-, zsírtartalmú. Az uborka 96%-a víz ezért remek hidratáló nyári csemege.

Brokkoli

Alkalmanként adjuk kis mennyiségben. Magas rost- és C-, K-vitamin tartalma valamint alacsony zsírttartalma van. 

Borsó

Számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Fehérjében és rostokban gazdag. Legyen az friss, fagyasztott borsó nagyon jó kiegészítő táplálék a kutyusnak. Kerüljük a konzerv borsót a hozzáadott cukor és nátrium miatt.

Mit ehet a kutya kis mennyiségben

A következő élelmiszereket mértékkel adjunk kedvencünknek.

Kistestű, közepes méretű kutyusoknál fél, 1-2 teáskanál adagban kezdjük.

Nagytestű kutyusoknál 1-2 evőkanállal kezdjük.

Következő ételeket mértékkel adjunk kutyusunknak

Kel

Tele K-, A-, és C-vitaminnal antioxidánsokkal,magas protein tartalmú. Javítja az immunrendszert, rák és gyulladásos betegségekre alkalmazható. Ha kutyusa hajlamos elhízásra akkor a kel remek nasi, alacsony kalóriatartalmú és elősegíti az emésztést.

Burgonya

A-, C-, B6 vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Minden kutya más, ezért fontos, hogy először kis adagot adjunk.

Kiwi

Több C-vitamint tartalmaz mint a narancs és több káliummal, mint egy banán. Távolítsuk el a héjat és a magokat mielőtt odaadjuk kedvencünknek. A túl sok kiwi fogyasztás gyomorpanaszokhoz vezethet ezért figyeljünk oda a mennyiségre.

Narancs

Tele van C-vitaminnal ami segíti az immunrendszer erősítését. Tápanyagokban káliumban, rostban gazdag. Figyeljünk oda hogy távolítsuk el a magokat illetve a gyümölcshéját. A narancshéj magában nem mérgező de bélelzáródást okozhat. Narancsnál is a mértékletesség a lényeg. Lehet nekik adni és egészséges de nem mindegy mennyit kap a kutyus. Figyeljük, hogy reagál rá sok kutya nem szereti a fanyar ízt.

Garnélarák

Nem csak ízletes, hanem tele van tápanyagokkal is. B12- vitamin, niacin, foszfor és az antioxidánsok. A garnélarák alacsony zsír-, kalória- és szénhidráttartalommal rendelkezik ami jó választás ha kutyusunk túlsúlyos. Azonban magas benne a koleszterin. Ezért keveset adjunk kutyusunknak.

Zab

Kiváló alternatíva a gluténérzékeny kutyusok számára. B- vitamint tartalmaz ami elősegíti az egészséges szőrzet megőrzését, valamint linolsavat ami egyfajta omega-6 zsírsav amely nagyon jót tesz a kutya bőrének és szőrének.

Tojás

Legyen főtt vagy tojásrántotta remek étrend-kiegészítő. Ügyeljünk arra, hogy ne rakjunk a rántottába se olajat, vajat, sót, borsot. A tojás tele van fehérjével aminosavakkal, zsírsavban gazdag, beleértve az A- és B12 vitaminokat. A benne lévő vas, szelén számos egészségügyi előnyt jelenthet a szemfogak és a csontok számára.

Csicseriborsó

Figyeljünk oda, hogy milyen a csicseriborsó ne legyen vegyítve fokhagymával vagy citrommal. Hummuszt semmiféleképpen se adjunk kutyusunknak. A csicseriborsó gazdag fehérjeforrás, kálium, magnézium tartalmú ami elengedhetetlen a sejtek helyreállításához és az egészségmegőrzéshez. Elősegíti a vércukorszint szabályozását és támogatja a szem egészségét az A-vitaminnak köszönhetően és az immunrendszer megerősítését a B-, C-vitamin miatt.

Rizs

Szénhidrátban gazdag, tartalmaz fehérjét és rostot is. A rizs nagyszerű D-vitamin és vas forrás. Remek választás olyan kutyák számára akik gluténérzékenyek. Melyik rizst adhatom? Ehetnek fehér rizst és barnát is. A fehér rizs rosttartalma alacsonyabb a kalória és szénhidráttartalma valamivel magasabb mint a barna rizsé. Az állatorvosok hasmenés esetén szokták ajánlani a fehér rizst összekeverve csirkével. A fehér rizsben lévő rost és keményítő segít megkötni a székletet és megnyugtatni a beleket. Barna rizs esetében magasabb a rosttartalom és kevesebb a fehérje és a szénhidráttartalma. A barna rizs ugyanolyan táplálkozási előnyökkel jár a kutyák számára, mint a fehér rizs, és magasabb az antioxidánsokban.

Quinoa

Remek antioxidáns forrás. A quinoa B vitamint, ásványi anyagokat például magnéziumot és vasat is tartalmaz. A quinoa emiatt jó táplálék kiegészítő. Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsok csökkenthetik a rákos megbetegedéseket valamint hozzájárulnak a kutya szív és érrendszerének megfelelő működéséhez.

Hal

A kutyák imádják a hal illatát és ennek oka is van. A hal egészséges fehérjeforrás, és gyakran szerepel a kutyaeledelekben. A hal gazdag omega-3 zsírsavakban amelyek egészségügyi előnyökkel járnak pl: csökkenthetik a gyulladást, puffadást. A hal ételallergiás kutyák számára is jó alternatíva. Az kutyaeledelekben leggyakrabban használt halak a lazac, óceáni fehér tőkehal, hering, lepényhal, tonhal. Figyeljünk oda a szálkákra mert nagyon veszélyes lehet, megakadhat a kutya torkában, gyomrában, belekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
első kutya a családban

Első kutya a családban: Hasznos tippek újdonsült gazdiknak

Boldog farokcsóválás, rengeteg játék, aktív és mozgalmas mindennapok, jutalomfalatok. Egy kedves tekintet, mely jöttödre örömet sugároz. Bizony ezek a mindennapjaid részei lehetnek, ha négylábú társsal osztod meg az életed.Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze egy csokorba, hogy

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor