Barion Pixel

8 Dolog Amiért Idős Kutyusod Hálás Lesz

1. Több ágy

Ahogy a kutyák öregszenek sokkal több időt töltenek alvással, mint fiatalabb korukban. Helyezzünk el a lakásban több puha felületet, esetleg kis ágyat, takarót vagy pokrócot, főként ott ahol a leginkább szeretnek feküdni. Minél puhább, annál jobb. Ahogy a kutyák öregszenek, a testük sokkal merevebb és fogékonyabb lesz az ízületi gyulladásokra, a kemény felületen való fekvés pedig egyre fájdalmasabb és kényelmetlenebb lehet számukra.

2. Lépcsők és rámpák

Akárcsak az embereknél a kutyáknál is, az öregedés sok ízületi problémával járhat, testük, mozgásuk merevebb lesz, mobilitásuk pedig csökken. Ettől függetlenül kutyáink még mindig mellettünk akarnak lenni bármerre is megyünk. Sokat könnyíthetünk helyzetükön azzal, ha segítünk nekik a lépcsőzésnél, vagy az autóba való ki- és beszállásnál és más ilyen helyzetekben.

3. Változtassunk az étrendjükön

Ahogy egyre idősebb lesz kutyusunk a táplálékozási igényei is megváltoznak. Az idősebb kutyáknak más mennyiségű és összetételű tápanyagokra van szüksége, mint a fiatalabb kutyáknak. Bizonyos tápanyagokból több, míg másokból kevesebb az, amire szükségük van. Érdemes lehet konzultálni az állatorvossal is, kérdezzük meg, milyen diétát, étrendet javasol kutyánk számára. Nem feltétlen kell megváltoztatni a kutya szokásos tápját, de a mennyiségen változtathatunk. Esetleg új táplálék kiegészítőket építhetünk be étrendjébe, amik idős kutyáknak kifejezetten jót tesznek.

4. Maradjunk aktívak

Azért mert a kutyánk idősebb korba ért testileg nem jelenti azt, hogy szellemileg is! Kedvencünk még mindig rengeteg időt szeretne velünk tölteni. Talán már nem megyünk hosszú túrákra és nem tudunk úgy frizbizni, mint régen, de ha a kedvenc játékát bármikor szívesen dobálhatjuk neki, vagy akár elmehetünk egy nagy sétára is, amíg látjuk, hogy bírja fájdalom nélkül. Ha sokat mozgunk, kutyánkkal az segít abban is, hogy testileg és szellemileg is frissen tartsuk.

blog image (2)

5. Extra kényelem

A kutyák teste az idős kor előrehaladtával egyre érzékenyebb lesz. Ezáltal egyre fogékonyabbak is lesznek idősödő kedvenceink a meleg és hidegebb időjárás viszontagságaira. Figyeljünk oda, hogy meleg időben, különösen nyáron mikor a forróság elviselhetetlen biztosítsuk számukra a megfelelő hőmérsékletet, árnyékot vagy a hidegebb lakást és télen pedig tartsuk őket melegen.

6. Megfelelő mozgás

Ahogy már említettem az időskor ízületi gyulladással és más betegségekkel jár. Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mozgásra, amely segít megőrizni a mozgékonyságot. Az izmok és ízületek hozzá lesznek szokva a mozgáshoz, ezáltal kevésbé fognak azok elsorvadni vagy elgyengülni. Szerencsére már sok olyan vitamin létezik, kifejezetten csípő és ízületi problémákra, amelyek segíthetnek enyhíteni a kutyus esetleges fájdalmait.

7. Fokozott állatorvosi ellátás

Ahogy a kutyus öregszik valószínűleg egyre többet kell meglátogatni az állatorvost, mivel a sok betegség sajnos a korral jár. A leggyakoribb problémák: Ízületi fájdalmak, mozgás nehézségek, gyenge immunrendszer és más, a korhoz köthető betegségek gyakran előjönnek a „senior” kutyák esetében. Jobb megelőzni a betegségek kialakulását és többször elvinni a kedvencünket kivizsgálásokra. Ezzel idejében felismerhetővé válik, ha valamilyen komolyabb bajról van szó, a kisebbeket pedig akár el is kerülhetjük.

8. Ideális testsúly

Idős kedvencünknek, ahogy már volt szó róla, az életkorának megfelelő tápanyagokra van szüksége. Ez szintén igaz a kalóriabevitelre is. A súlyváltozás gyakori jelenség az idős kutyák körében. Egyik esetben túl sok kalóriát, táplálékot adunk nekik és emiatt túlsúlyosak lesznek. a másik eset, hogy küszködünk a kutya ideális testsúlyának fenntartásával, mert az izmaik elgyengültek, és egyre vékonyabbak lesznek. Érdemes felkeresni ilyen esetben az állatorvost, hogy segítsen a kutyának fenntartani az egészséges testsúlyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor