Barion Pixel

Sportolás kutyával? Íme a 11 legjobb kutya futáshoz

1. Boxer

A boxerek jellemzően tele vannak energiával emiatt kifejezetten alkalmas kutya futáshoz. Ha tehát szeretsz futni és futópartnert keresel, akkor abba is hagyhatod, hiszen egy boxer tökéletes lesz számodra. Ami a boxerek számára igazán fekszik az a sprint táv, mintsem a hosszú távú futás. Boxered számára mindig biztosíts elegendő folyadékot az edzések alatt. Ez azért fontos, mert kifogyhatnak a szuszból és légzésüket kontroll alatt kell tartani. Érdemes lehet étkezését is hozzáigazítani az edzésekhez és megfelelően tápláló ételt biztosítani a számukra.

2. Labrador retriever

A labik mindig a lista elején találhatóak, ha futásról vagy más egyéb sportolási lehetőségről van szó. Nem is csoda, hiszen magas energiaszinttel rendelkeznek és igazán életerős kutyákról van szó. Simán képesek lépést tartani veled, akár sprint távon, akár egy hosszabb 8-10km-es távolságon is. A labrador retriever a legideálisabb kutyafajta, ha vadászatról, kocogásról, úszásról vagy túrázásról van szó. Szinte minden szabadtéri tevékenységet szívesen csinálnak. Rendkívül szófogadóak, barátságosak és társaságkedvelőek. Ha tehát Labrador retrievered van és szabadtéri sportolási tevékenységen gondolkozol semmiképp se hagyd őt otthon.

3. Szibériai husky

Amilyen odaadó és szerető kutyák a huskyk, olyannyira van meg bennük a késztetés, hogy csak fussanak és fussanak. A magas energiaszintű huskyk számára a legideálisabb ugyan a hűvösebb éghajlat. Állóképességük egyértelműen mutatja, hogy szánhúzásra voltak tenyésztve, ezért kifejezetten alkalmas kutya futáshoz is. Tipikusan nem az a fajta kutya, amely szívesen pihen veled egész nap a kanapén. Rengeteg energiájuk van, amelyet valahogyan le kell vezetni, ezért nyugodtan sportolhatunk és futhatunk velük aktívan. Akár még az is lehet, ha a rengeteg energiájuk nincsen levezetve, azt más módon vezetik le és esetleg ez viselkedési problémákhoz vezethet. Ha huskyd van te is sokkal aktívabb és sportosabb emberré válsz majd, amely neked is csak jót tehet.

4. Németjuhász kutya

Ez az ikonikus kutyafajta, híres arról, hogy mennyi területen képes helyt állni, a futás pedig kétséget kizáróan az egyik ilyen terület. Rendkívül lelkesek, energikusak, intelligensek és kiváló partnerek, ha futásról vagy mozgásról van szó. Ha futás közben még úgy érzed, simán benned van 1-2 km, akkor németjuhászod biztosan nem mondja majd, hogy álljunk meg pihenni. Nagyon jó az izomzatuk felépítése és ennek következtében állóképességük is kiváló. Ennek köszönhetően egy igazán atletikus fajta, amely képes akár 48 km/h-val futni. Nem csoda, hogy a katonaságnál és a rendőrségnél is alkalmazzák őket és köszönnek vissza akció filmekben. Ez a fajta aztán igazán tud!

5. Dalmata

Gondolnád, hogy ezek a fekete foltos jószágok képesek akár lépést tartani egy lóval is? Jól olvastad, egy lóval is. Ez azt jelenti, hogy veled is biztosan tartani tudják majd a tempót. A régi időkben előszeretettel ügettek a hintók mellett, hogy megvédjék annak utasait az útonállóktól, így valószínűleg akkor is nagyon boldogok lesznek, ha melletted futhatnak a parkban. Kiváló futópartnerek, akkor is, ha te a hosszú távú kutyás futást preferálod.

6. Afrikai oroszlánkutya (Ridgeback)

Eredetileg vadászatra és őrzésre használták ezt a fajtát Afrikában. Úgy kellett védenie területét akár egy oroszlánnak. Ennek köszönhetően egy igazán bátor, magabiztos, meglehetősen független és intelligens kutyafajtáról van szó. Kezdő gazdiknak ez a fajta semmiképp sem ajánlott. Domináns személyiségű és jó testfelépítésű atlétikus kutya, amely lehetővé teszi számukra, hogy akár órákig fussanak hőségben is. Nagyon jó futók, és igen engedelmesek tudnak lenni. Izomzata szintén jó felépítésű így bármilyen sportolási mozgási lehetőségnek örül, csak ne kelljen unatkoznia, így egy kifejezetten tökéletes kutya futáshoz.

7. Uszkár

Első ránézésre furcsának tűnhet, hiszen egy édes kis kutyafajta, akiket gyakran hordanak kutya szépségversenyekre is, de nagyon intelligensek, és a kistestű fajták közül ő az egyik legnagyobb mozgás igénnyel rendelkező. Régen előszeretettel használták őket vadászatra, ebből következően szeretnek futni, úszni és akadályokat átugrani, valamint szívesen visszahoznak bármit, amit eldobsz nekik. A kistestű fajták közül, ő az egyik legjobb választás, ha kutyás futásról van szó, így biztosan szívesen tart veled uszkárod, ha kocogni indulsz.

8. Pitbull

A pitbullok kiváló futók, amelyek fizikai szükségletei igen magasak, mivel rendkívül sportos, erős kutyák. Sok kutya élvezi a futást, úszást vagy a labdázást, de a pitbullok egyenesek megszállottjai ennek. Ha pitbull tulajdonos vagy fontos, hogy kedvenced fizikai szükségletei napi szinten ki legyenek elégítve. Ha esetleg túrázni vagy futni indulnál semmiképp se hagyd otthon pitbullodat, mert igazán remek társak, ha mozgásról van szó.

9. Golden retriever

​A Golden retrieverek számára az, hogy csatlakozhatnak hozzád, a napi futásod közben felér a legfinomabb jutalomfalattal vagy egy kiadós dögönyözéssel. Az ő energiaszintjüknek a futás, kocogás, úszás vagy kirándulás a legjobb tevékenység. Igazi sport megszállottak, akik imádnak menni és mindig keresik a lehetőséget, hogy levezessék a bennük rejlő rengeteg energiát valamilyen szabadban végzett mozgással. A kommunikáció nem lehet gátja a közös mozgásnak, hiszen egy nagyon intelligens fajtáról beszélünk, akik igen tanulékonyak. Az egyedüli, amire fontos odafigyelnek, hogy ne hevüljenek fel az intenzív mozgás közepette. 

10. Border collie

A border colliek fantasztikus kutyák. Tele vannak energiával, akrobatikusak, és imádnak minden kinti tevékenységet ennél fogva tökéletes futótársak is. Eredetileg pásztor kutyák voltak és birka valamint szarvasmarha terelésre lettek tenyésztve ezért meg sem kottyan nekik több óra a szabadban legyen az futás vagy játék, esetleg frizbizés. Szívesen végeznek mindent. Ha rád jellemző az aktív életmód, tele vagy energiával, folyton jössz-mész, kirándulsz, akkor egy border collie tökéletes választás számodra, ha pedig futótársat keresel szintén. Az egyik legintelligensebb kutyafajta, így szinte bármire megtaníthatod őt, és engedelmes társra lelhetsz benne. Nyugodtan futhatsz vele póráz nélkül is anélkül, hogy aggódnál, hogy nem úgy fog viselkednie, ahogy kéne.

11. Vizsla

A Vizsla szintén egy energikusabb fajta, amely élvezi a hosszú, kiegyensúlyozott futást, a gyors sétálást, de a hőségben és a terepen való futás is jól fekszik nekik. A vizslák gyors futók, kiváló a tűrőképességük és jól navigálnak az akadályok között, valamint élvezik azok átugrását is. Ráadásul a vizsla is a könnyebben tanítható fajták közé tartozik, ami jól jöhet akkor, ha forgalmasabb helyen szeretne valaki a kutyával futni vagy esetleg póráz nélkül.

Természetesen nem csak a fenti fajták alkalmasak futásra. Emellett még számos kutyával lehet futni, akár a keverék kutyák is jó futónak bizonyulhatnak, de egy Yorkshire terrier értelemszerűen nem fogja sokáig bírni. Az mindig a gazdi feladata, hogy odafigyeljen kedvencére és fokozatosan szoktassa a kutyát hozzá a nagyobb vagy intenzívebb futáshoz. Ehhez ajánljuk alábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttünk néhány tippet a kutya futsához szoktatásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor