Barion Pixel

A 9 leggyakoribb kutyákat sújtó probléma

1. Ízületi gyulladás

Ez a probléma, akkor válik egyre jellemzőbbé, amikor a kutya elkezd öregedni. Az idősebb állatoknál ez az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma. Ilyenkor a kutya egyre kevesebbet akar mozogni, és egyre több időt vesz neki igénybe, amikor feláll vagy leül, lefekszik.

Hogyan lehet kezelni?

Sajnos ez egy olyan probléma, amit nem nagyon lehet kezelni, ez az idős kor velejárója. De van egy csomó dolog, amit megtehetünk, hogy könnyebb legyen kedvencünknek. A két leghatékonyabb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy lelassítsuk ezt az folyamatot, az a diéta és a táplálásra való odafigyelés. A rendszeres séták és a kiegyensúlyozott, az életkornak megfelelő táplálás sokat segíthet. Keress a boltokban olyan tápokat, amelyek a „Senior” jelzővel vannak ellátva, és figyelj oda, hogy nehogy alul, vagy túl etesd kedvenced. Sokan segíthetnek még a különböző ízületvédő multivitaminok is.

2. Férgek

Elég széles azoknak a férgeknek a listája, amelyek megfertőzhetik a kutyát. Habár a tünetek nagy része hasonló, mind különböző kezelést igényelhet. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy felkeressük az állatorvost.

3. Allergia

Az allergiafajták közt is számtalan van, ami érheti kedvencünket. A tápallergiáktól egészen a bolhacsípésekig rengeteg mindenre lehet allergiás a kutya. Fontos, hogy figyeljünk oda a viselkedésbeli változásokra. Az én kutyám például rengeteget vakarta magát és a szőre is jobban hullott. Előfordulhat, hogy akár indokolatlanul sokat tüsszent vagy köhög.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni az allergiát, fontos meghatároznunk először a kiváltó tényezőt, hogy tudjuk mire allergiás a kutya. A leggyakrabban, főként táplálékra való allergiáknál a legjobb, ha változtatunk a tápon, vagy az ételen, amit kap. Sok kutya allergiás például a csirkehúsra. Az is elképzelhető, hogy a kutyasamponra allergiás.

4. Kennel köhögés

Mivel a kennel köhögés egy légzőszervi fertőzés, könnyen továbbadhatja az egyik kutya a másiknak. A vakcinás vagy gyógyszeres kezelés lehet a leghasznosabb, ha a kutya ezzel küzd. Ilyenkor hagyjuk sokat pihenni.

5. Hányás

A gyakori hányások között is sok minden húzódhat. Általánosságban az mondható el, hogy valami olyat evett a kutya, amivel nem bírt megküzdeni a szervezete. Ez minden kutyánál egyedi lehet. Ha tartósan folytatódik, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy felkeressük az állatorvost.

6. Elhízás

Az elhízás jelei egyértelműen felfedezhetőek a kutyán, de fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a súlyát. Valamint elengedhetetlen az is, hogy időben felismerjük, ezt a problémát, hogy a leghatékonyabban tudjuk kezelni.

Egy jól meghatározott diétával és táplálkozási tervvel, valamint megfelelő mennyiségű mozgással jól kezelhető ez a probléma, de akár meg is előzhető.

7. Rák

Sajnos ez az egyik leggyakoribb betegség, ami kutyánkat érheti. Az Esetek majdnem 50%-ban erre vezethető vissza a kutya halála.

Bizonyára senki sem szeretne gondolni arra, hogy az Ő kutyája áldozatául eshet ennek.

Ha minél korábban felismerjük, a legnagyobb esélyünk arra, hogy segítsük a gyógyulását. A műtéti beavatkozás segíthet eltávolítani a tumort vagy egy részét, ha az olyan helyen van. Más esetekben a gyógyszeres kezelés lehet a megfelelő.

8. Diabétesz

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is kialakulhat diabétesz, ahogy öregszenek. Azonban egy jól kialakított diétával és megfelelő mozgással jól kontrollálható.

9. Fogbetegségek

A kutya lehelete és büdös szájszaga nem játék. Könnyen kialakulhat fogkő, ínybetegség, amely megköveteli a professzionális beavatkozást, fogtisztítást. A rossz fog és száj állapota, könnyen vezethet, akár szív vagy vese megbetegedésekhez. A megelőzéshez elengedhetetlen a kutyáknál a rendszeres fogmosás, fogtisztítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

első kutya a családban

Első kutya a családban: Hasznos tippek újdonsült gazdiknak

Boldog farokcsóválás, rengeteg játék, aktív és mozgalmas mindennapok, jutalomfalatok. Egy kedves tekintet, mely jöttödre örömet sugároz. Bizony ezek a mindennapjaid részei lehetnek, ha négylábú társsal osztod meg az életed.Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze egy csokorba, hogy

Tovább olvasom »
Kutya mentális lefárasztása

Hogyan fejleszd kutyusod intelligenciáját?

A kutyákra a legtöbb gazdi ma már a család szerves tagjaként tekint. Ahogy ez egyre természetesebbé válik, úgy kap nagyobb jelentőséget a kutya intelligenciájának fejlesztése is, aminek eredménye talán nem meglepő módon a kutya mentális lefárasztása. Gazdiként felelősségünk, hogy biztosítsuk

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor