Barion Pixel

Miért élnek a fajtatiszta kutyák kevesebb ideig mint keverék társaik? És egyáltalán igaz ez?

Gondolkoztál már valaha azon, hogy milyen betegségek jelenthetnek veszélyt kedvencedre és mennyi is az az idő, amit veled tölthet? Legtöbbünk nem mereng hosszasan ezeken a kérdéseken, de azért mindenkinek átfut egyszer kétszer az agyán vajon mennyi időt tölthet még el négylábú kedvencével?

Ha fajtatiszta kutyusod van, ez a cikk segíthet neked megválaszolni a kérdést.

Annál is inkább, hiszen az egyik legnagyobb kutatáson alapszik. Egy 2014-es kutatás, amelyet 385 ezer, 215 különböző fajtával rendelkező kutyatulajdonosnak küldtek szét. A válaszok 191 különböző fajtát foglalnak magukban, mely 43 207 kutyára vonatkozik.

A kutatás több érdekes tényre is rámutat. Ilyenek például a következők:

Körülbelül háromból egy kutya lesz beteg

 A válaszokból az derül ki, hogy a kutyák valamivel több, mint 65 százaléka nem szenvedett betegségektől. Más szóval a kutyák nagy többsége egészséges, csak úgy, mint az emberek többsége is a legtöbbször. A betegségek, kórok vagy rendellenességek csak a kutyák kisebb részét érinti. (Ez természetesen nem vonatkozik életük utolsó éveire, ahol kutyáknak és az embereknek is egyaránt, egyre több betegséggel kell megküzdeniük.)

Az általános megbetegedések általánosak

 A leggyakoribb betegségek a jóindulatú tumorok, a bőr ciszta, allergia miatti megbetegedések és bőrproblémák, ízületi gyulladás és fertőzések mondhatók. Ezek mind olyan problémák, amelyek az állatorvosi rendelőkben a legnagyobb számban fordulnak elő.

A kutyák rövidebb ideig élnek, mint korábban

 

Talán ez az egyik legvitatottabb pontja a kérdőívnek, miszerint a fajtatiszta kutyák átlagos élettartama mindössze 10 év. Ha ezt az eredményt összehasonlítjuk egy másik, japán kutatás eredményével, ami majdnem 300 000 kutyát, köztük keverékeket is vizsgál, akkor egy 10-14 év közötti átlagos élettartamot kapunk. Ez szám természetesen mérettől függő, hiszen a nagyobb testű kutyák rövidebb ideig élnek.

Érdekes összehasonlítani a 2014-es kutatás eredményeit a tíz évvel ezelőtti 2004-es kutatás eredményeivel, ahol az áltagos élettartam 11 év és 3 hónap volt. E szerint a mérés szerint a fajtatiszta kutyák élethossza 11%-kal csökkent egy évtized alatt. Ha egyenként vizsgáljuk a fajtákat, néhányuk átlagos élethossza még ennél is többet esett, miközben egyes fajtáké nemhogy esett, de még nőtt is, azaz az ő élettartamuk nőtt.

Különösnek tűnhet, hogy egy olyan világban ahol fejlettebb táplálás és jobb egészségügyi gondozás áll lehetőségünkre, kedvenceink mégis rövidebb ideig élnek. A BBC egyik, a fajtatiszta kutyákról is dokumentumfilmet készítő producere szerint az okok világosak: az összezárt génállományok és az emberek megszállottsága a fajta tiszta, népszerű kutyák felé. A kutyákat sokkal inkább a küllemük és nem az egészségük alapján ítélik meg és az a téves felvetés, hogy a tenyésztők különböző tesztekkel ki tudják küszöbölni a problémákat.

A keverék kutyák egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik?

Sokan gondolják úgy, hogy a keverék fajták egészségesebbek, mint a fajtatiszták. Az egyik oka ennek a feltevésnek, hogy amikor kettő vagy három fajta összekeveredik, kisebb az esélye annak, hogy a fajta megörökli a faj specifikus betegségeket.

Természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a keverékek vagy a fajtatiszták a jobbak, az azonban biztosan elmondható, hogy a fajtatiszta kutyáknál nagyobb számban jelentkeznek a különböző megbetegedések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor