Barion Pixel

Hogyan tegyük elviselhetőbbé a szilvesztert kedvencünk számára?

A szilveszter sokszor rémálom lehet kedvencünknek. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet kedvencednek elviselhetőbbé tenni az ünnepet.

Lassan újra megkezdődik az év végi visszaszámlálás és megkezdjük az újévet. A szilveszter kiváló lehetőség, hogy újra összegyűljünk a barátokkal és nagy partikat rendezzünk. Ki ne szeretné az ilyen bulikat? Hát valószínűleg a háziállatok azok közül is leginkább a kutyák és a macskák nem igen rajonganak az ilyen eseményekért és valószínűleg a gazdáik sem.

Sajnos, ami sok ember számára szórakozást nyújt, az kedvenceink számára felér egy rémálommal. Ebben a cikkben összeszedtünk pár tippet, hogy mit tehetsz, ha kutyusod retteg a tűzijátéktól és hogyan teheted számára elviselhetőbbé a szilvesztert.

A kutyák számára igen veszélyes lehet a tűzijátékok durrogásától hangos szilveszteri éjszaka. Sokszor még a legbátrabb nagytestű kutyák is úgy tudnak félni, hogy szétkaparják a helyüket, vagy ne adj isten akár elszöknek annak reményében, hogy így elmenekülhetnek a hangos zajok elől.

Az első és legfontosabb szabály, ha kinti kutyád van és van rá lehetőséged, akkor engedd őt be erre az éjszakára. Ilyenkor a kutyák ugyanis annyira meg vannak ijedve, hogy képesek akár kiásni magukat és a kerítés alatt átszökni, vagy a legkisebb lyukon átpréselni magukat, hogy menedéket találjanak.

Ha ezen az egy zajos éjszakán beengeded kutyusod a lakásba biztosan hálás lesz neked és enyhítheted kicsit a félelmét.

Ha nincs lehetőséged beengedni a kutyát, akkor is próbáld meg valamilyen zárt helyre engedni őt, legyen az pince vagy garázs. A lényeg, hogy akármennyire is fél semmiképp se tudjon elszökni.

Még mielőtt elkezdődnének a hangos petárdázások és tűzijátékok vidd le kedvencedet sétálni. Figyelj rá, hogy még ilyenkor is mindenképp pórázzal sétáltass. Sokszor már késő délután felhangzik egy-egy petárda az utcán és ilyenkor a kutya könnyen megijedhet, ezért mindenképpen hámmal sétáltassunk, abból ugyanis nem tud úgy kibújni, mint a nyakörvből.

Ha van a kutyának olyan nyakörve vagy bilétája, amin rajta van a gazdi telefonszáma, akkor mindenképp azt adjuk rá függetlenül attól, hogy kinti vagy benti kutya.

Minél előbb viszed le egy nagy kiadós sétára annál könnyebb lesz vele menni. Próbáld meg jól lefárasztani, akár már az azt megelőz nap is, így kis szerencsével talán átalussza az éjszaka nagy részét.

Sok kutyának van kedvenc helye ahova szeret elvonulni, ha fél valamitől. Van akinél a legsötétebb és legtávolabbi sarok, van olyan kutya aki a fürdőszobába vagy a lehető legkisebb helyiségben szereti átvészelni az ilyen helyzeteket.

Ha kutyánknak van ilyen helye, akkor tegyük azt számára kicsit komfortosabbá. Vigyük be neki az ágyát, vagy tegyünk le neki egy plédet. Kedvenc játékait se felejtsük el bevinni, ezzel ugyanis valamennyire elterelhető a figyelme a hangos zajoktól. Biztosítsuk számára, hogy legyen elérhető közelségben víz és étel is.

Használjuk a Tv-t vagy rádiót a figyelem elterelésére. Egyes kutyák szeretik a TV hangját, ezért ha bekapcsolva hagyjuk neki, azzal is elterelhetjük a figyelmét a durrogtatásról. Próbálkozhatunk még klasszikus zenével is, mivel tudományosan bizonyított, hogy a klasszikus zene segíthet enyhíteni a stresszt és az aggódást akár az állatok esetében is.

Figyelj oda a viselkedésedre. Ha a kutya aggódik vagy fél sokszor a falkavezér utasítását várja, hogy mit tegyen.

Semmiképp se szidjuk le a kutyát, azért mert fél ezzel ugyanis csak olajt öntünk a tűzre és még jobban felerősítjük benne a rossz érzéseket. Ne is ignoráljuk, mert ezzel sem teszünk jót neki. Ha félünk, mi sem szeretnénk, hogy az, akire számítunk, nem vesz rólunk tudomást. A legjobb, amit tehetünk, ha határozottan és nyugodtan viselkedünk ezzel is példát mutatva kedvencünknek, hogy nincs mitől félnie. Ha pedig azt látjuk, hogy nyugodtan viselkedik, akkor adjunk neki pár jutalomfalatot.

Ha tudjuk kedvencünkről, hogy nagyon félős érdemes lehet beszélni az állatorvossal, aki adhat a kutyának nyugtatót. Továbbá vannak olyan természetes, nyugtató hatású készítmények is, amelyek segítenek oldani a stresszt és ez által elviselhetőbbé teszik számára az ilyen helyzeteket, legyen szó tűzijátékról vagy mennydörgésről.

6.) Ha már megtörtént a baj

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj és kedvencünk elszökött?

Használjuk a közösségi oldalakat

Hasznos lehet, ha rögtön megosztjuk Facebook-on az oldalunkon és a különböző kutyás csoportokban is.

Az ilyen bejegyzéseknél mindenképp csatoljunk képet a kutyáról és írjuk le pár jellegzetességét illetve azt, hogy milyen nyakörvet viselt mielőtt eltűnt, van-e chipje.

Milyen csoportokban lehetnek segítségünkre a közösségi oldalakon?

Rengeteg kerületnek vagy városnak van már külön kutyás facebook csoportja. Ezeket úgy találhatjuk meg, hogy beírjuk a város vagy kerület nevét és mögé azt, hogy „kutyások” (Pl.: Zuglói kutyások).

Az ilyen csoportokba sokan posztolnak eltűnt vagy talált kutyákról ezért könnyen lehet, hogy tudnak nekünk segíteni (vagy éppen mi tudunk másoknak). Továbbá más elveszett és talált kutyás csoportokat is ajánlhatnak, ahol a több szem többet lát alapon lehet, hogy többen is tudnak segíteni.

Készítsünk plakátot

Az ilyen plakáton fontos, hogy legyen részletes leírás a kutyáról és fénykép is, amin jól látható mekkora termetű és milyen fajta kutyáról van szó.

A leírás mindenképp tartalmazza a következőket:

 • fajtája
 • neme
 • kora
 • Van-e chipje?
 • Volt-e rajta nyakörv, ha igen akkor milyen?
 • Az eltűnésének pontos helye és ideje. Ha ezt nem tudjuk, akkor a legpontosabb adat, amivel rendelkezünk, vagy ahol utoljára láttuk.
 • A kutya egyedi ismertetőjegyei
 • A kutya viselkedése (ideges, fél más kutyáktól vagy idegenektől, barátkozós stb.)

A plakátokat olyan helyre ragasszuk ki, ami forgalmas jól látható helyen van vagy pedig feltétezhető, hogy a kutya arra mehetett.

Hívjuk fel a környező menhelyeket és ebrendészeti telepeket.

Az elszökött állatokat gyakran a menhelyek veszik magukhoz ezért hívjuk fel a környékbeli menhelyeket és érdeklődjünk hogy nem vitték-e be hozzájuk a kutyát.

Reméljük hasznos volt ez a cikk és tudtunk segíteni vagy tippeket adni, hogyan figyelhetsz jobban oda, hogy kedvencednek is elviselhető legyen az ünnep.

Figyeljetek oda és vigyázzatok kedvenceitekre!

Köszönjük, hogy végig olvastad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutya szeparációs szorongás

Ezt kell tudnod a kutya szeparációs szorongásáról

Bizonyára számodra is ismerős a kifejezés: szeparációs szorongás. Amennyiben érintett vagy a témában – értsd: kutyusod egyedüllét iránti félelme túlzott méreteket ölt, tárgyakat tesz tönkre, szűköl, gyakran ugat, vagy kedvenc jukkád földjét kaparja ki távollétedben, tudd: kutyád szeparációs szorongással küzdhet.

Tovább olvasom »
kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
0
  0
  Kosár tartalma
  Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
   Szállítás kalkulátor