Barion Pixel

Hogyan válasszunk kutyapórázt? – Pórázismertető

Hogyan válaszd ki a tökéletes pórázt kedvencednek?

A megfelelő póráz kiválasztása nem könnyű, főleg, ha életünkben először vagyunk a gazdi szerepében, de ha már tapasztalt kutyatulajdonosok vagyunk, akkor is meggyűlhet a bajunk egy jó póráz kiválasztásával.

Az utcán vagy a parkban sétálva szinte minden kutya különböző pórázon jön szembe, de a boltok vagy a webshopok kínálatában is pórázok széles választékával találkozhatunk.

A pórázok különböző fajtái

Sok minden behatárolhatja, hogy milyen pórázt választunk. Szempont lehet például kutyánk mérete, hiszen egy kistestű kutyának nem szeretnénk olyan nehéz pórázt adni, mint egy 60 kg-os óriás termetűnek.

Meghatározhatja a kutya mozgásigénye is és viselkedése is. Például, ha szeretnénk kutyusunknak nagyobb szabadságot biztosítani, de még nem teljesen behívható, akkor egy hosszabb automata póráz jó társ lehet a sétákra.

Megint csak már a helyzet, ha kutyánk erőteljesen húz vagy, ha séta mellett futni vagy biciklizni is szeretnénk kedvencünkkel.

Nem elég, hogy a pórázokat egyfelől meghatározza kutyusunk viselkedése, de szempont lehet még a kutyapóráz hosszúsága, vastagsága, működése vagy funkciója is. Így nem csoda, hogy egy kutyatulajdonos (pláne egy kezdő) elveszve érezheti magát a pórázok útvesztőjében.

Joggal merül hát fel a kérdés: Milyen pórázt válasszak a kutyámnak?

Mielőtt azonban megnéznénk a különböző póráz fajtákat fontos feltenni a kérdést.

Miért van szüksége a kutyának pórázra? Milyen célt szolgál?

Először is fontos megjegyezni, hogy hivatalosan, a kutyasétáltatásra nem kijelölt helyeken pórázzal sétáltathatjuk kutyánkat, amelynek első sorban biztonsági okai vannak, hiszen egy elszabadult kutya, akár komoly károkat vagy sérüléseket is okozhat, míg póráz segítségével ezek könnyen megelőzhetőek.

Természetesen vannak más előnyei is a póráz használatának

 • Ez az egyik legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy tréneljük kedvencünket
 • Megelőzhető, hogy a kutya megkergessen más kutyákat, állatokat esetleg kisgyerekeket vagy olyanokat, akik félnek a kutyáktól.
 • Póráz segítségével megakadályozhatjuk, hogy kedvencünk nem kívánt helyen végezze el dolgát például szomszédunk újonnan füvesített gyepén.
 • Megelőzhetőek a balesetek. Például, hogy kirohanjon az autó vagy biciklis elé

Egy kiskutya első évében a póráz elengedhetetlen a megfelelő viselkedés elsajátításához, valamint ahhoz, hogy megóvjuk a család újdonsült tagját a balesetektől vagy elkószálástól.

Hogyan válasszunk pórázt?

Válasszuk ki a póráz anyagát

A kutyáknak készült nyakörvek és pórázok többféle anyagból készülhetnek. Lehetnek például műanyagból, textilből, nejlonból, műbőrből, bőrből vagy fémből.

Talán az egyik legjobb és legpraktikusabb választás a nejlon, műanyag, illetve textil pórázok lehetnek. A pórázok zöme is ezekből az anyagokból készül. A nejlonból készült pórázok kényelmesebbek és kisebb fájdalmat okoznak, ha a kutya megránt minket és esetleg kihúzná a pórázt a kezünkből.

További előnyük, hogy tartósak és moshatóak, illetve a bőr pórázzal ellentétben nem keményednek meg, ha víz éri őket.

A fémből készült lánc pórázok hátránya, hogy könnyebben kicsúszhatnak kezünkből, nehezebb őket tartani illetve, ha ki kell kötnünk kutyánkat, ezekkel nehezebb hurkot kötni, mint például egy textil pórázzal.

Válasszunk méretet

Ha tudjuk, hogy milyen anyagú pórázra vágyunk, akkor a következő, amit el kell döntenünk, hogy milyen hosszúságú legyen a póráz.

A szélesebb pórázok, illetve nyakörvek jellemzően nagyobb kutyákra illenek, míg a vékonyabbakat használhatjuk kistestű kutyák esetén.

Egy sztenderd póráz méret, amellyel kényelmesen sétáltathatjuk négylábú barátunkat nyilvános helyen is, az általában egy 2 méter körüli póráz. Ez a méret elég lehet arra, hogy a mindennapi séta alkalmával kellő szabadságot biztosítsunk neki a szaglászáshoz és dolga elvégzéséhez, ugyanakkor megfelelő kontrollt is gyakorolhassunk rá.

Ha túl rövid pórázt választunk, akkor az túl hamar megfeszül, ami így ellenállást válthat ki a kutyából, ha túl hosszút, akkor pedig a kontrollról mondunk le és kevésbé tudjuk majd irányítani kedvencünket.

Ha megvan az anyag és a méret, akkor már csak a pórázok különböző fajtái közül kell választanunk.

A pórázok különböző fajtái

Standard kutyapóráz

Ezek a standard, normál pórázok a legelterjedtebbek. Kinézetük és funkciójuk is meglehetősen egyszerű, amely nem szorul különösebb magyarázatra. Jellemzően nejlonból vagy bőrből készülnek, de egyre gyakrabban készítik őket kötélből is.

Jellemzően 110 cm és 220 cm közötti méretben kaphatóak. Ezeknél a pórázoknál is a 2 méteres talán a legnépszerűbb, de előfordulhatnak hosszabb méretben is. Ami a szélességüket, vastagságukat illeti 1 cm-től a 2,5 cm-ig terjedhet.

A 2 méteres hosszúság elég lehet a legtöbb kutyának, viszont a póráz szélességét érdemes a kutya méretéhez igazítani. A 2-2,5 cm-es méret már jellemzően egy, közepes, nagy testű kutyához passzol jobban.

Flexi póráz vagy automata póráz

Automata póráz - szalagos - 8m

A sztandard pórázok mellett talán a másik legkedveltebb póráz fajta ez az automata póráz, amely szintén különböző hosszúságokban érhető el. Jellemzően a következő méretekből válogathatnak, akik nagyobb szabadságot adnának kedvencüknek: 3 méter, 5 méter, 8 méter, 10 méteres.

Az automata póráz előnyei:

 • Nagyobb szabadságot biztosíthatunk a kutyának, aki így kedvére bóklászhat és szaglászhat
 • Könnyű használat, könnyen szabályozható

Hátrányai:

 • kisebb kontrollt gyakorolhatunk kedvencünkre – képzeljük el, hogy előre engedjük 10 méterre kutyusunkat, aki szeret másokat megszaglászni, esetleg felugrálni és az utcasarkon a másik oldalról hirtelen érkezik valaki, akit nem láttunk. Ha az illető nem éppen kutyabarát kellemetlen helyzetekbe is keveredhetünk, ezért érdemes mindig a megfelelő távolságra engedni.

Mikor nem ajánlott a használata

 • Húzós kutyák esetén – Ha húz a kutya, és csak még nagyobb teret adunk neki, akkor a húzóerő hatása csak még jobban érződni fog és sokkal nehezebben tudjuk visszatartani.
 • Olyan esetben sem, ha könnyen megránthat minket a kutya. Például, ha egy nagyobb testű állatról van szó, aki ha meglát egy macskát, akit el akar kapni, akkor igen nagyot ránthat rajtunk (idősebb embereknek semmiképp sem ajánlott), de ha mi fogjuk vissza a kutyát hirtelen és hám helyett nyakörvvel sétáltatjuk, akkor a kutya nyaka is könnyen megrándulhat.

Mire figyeljünk a flexi pórázok használata esetén. kis- és közepes testű kutyák sétáltatására kifejezetten alkalmas lehet. Egy yorki esetében nem kell tartanunk tőle, hogy elráng minket, de mindig ügyeljünk rá, hogy mennyire engedjük előre, mert ha már kiengedtük 5 méterre, és nem behívható a kutya, akkor visszahúzni csak horgászbot metódus segítségével lehet 🙂

Nagytestű kutyák esetén is jól használható, amennyiben nincsenek a kutyának problémái a helyes sétálással és szépen jön mellettünk vagy már idősebb állatról van szó aki szeret szaglászni. Rángatós, húzós kutyák esetén megfontolandó a választása.

Retriever póráz

A retriever póráz nyakörv és póráz is egyben, amelyet leggyakrabban húzos kutyák esetén alkalmaznak. A póráz egyik végén egy állítható méretű hurok van, amely a kutya nyakméretének megfelelőnek állítható. Ezen a részen található egy stoppoló rész is, ami meggátolja, hogy a retriever póráz fojtó pórázkébt működjön, így a retriever póráz nem egyenlő a fojtó pórázzal.

Különböző vastagságban és hosszban is kapható kapható.

Jellemző vastagságok: 0,6 cm, 0,8 cm, 1 cm, 1,2cm

Jellemző hosszúságok: 130-150 cm.

A retreiver póráz ideálís hosszúsága 130 cm, amely lehetővé teszi a megfelelő trénelést.

Ahogy már szó esett róla a retriever pórázt húzós kutyák esetében alkalmazzák a leggyakrabban trénelés céljából. Fontos, hogy a nyakrészre kerülő hurkot közvetlenül a nyak felső részén helyezzük el, így egyrészről a kutyát sem készteti húzásra, mint a nyak alsó részén elhelyezkedő hagyományos nyakörvek, másrészről kibújni sem tud belőle. Ez által a láb melletti séta is könnyebbé válik és elkezdhetjük vele leszoktatni a kutyát a húzásról.

A retriever póráznak van egy kényelmi funkciója is, amit sokan szeretnek. Ha sokat vagyunk kedvencünkkel a szabadban és gyakran engedjük el, akkor ezzel könnyebbé válhat a behívás és elengedés folyamata.

Képzeljünk el egy hosszú erdei sétát, ahol kedvencünk szabadon elengedve sétál, de valami miatt rá szeretnénk helyezni a nyakörvet – talán épp csak egy pillanatra, míg elsétál mellettünk valaki – így egyszerűen csak belehelyezzük fejét a hurokba, majd levesszük, ha újból el akarjuk engedni.

Kínálatunkban többféle retriever póráz közül is válogathatsz:

130 cm és 0.6cm vastagságú

130 cm és különböző választható vastagságú

Dupla póráz

Akinek két kutyája van, annak biztos sokszor meggyűlt már a baja a sétáltatással. Gyakori eset, hogy két különböző irányba húz a két kutya, egyszerűen csak szaglászás közben egybe gabalyodnak az automata pórázon és még sorolhatnánk.

A dupla póráz azoknak a gazdiknak lett kitalálva, akik szeretnék két kutyájukat egyszerre sétáltatni, de egy póráz segítségével így könnyebbé és praktikusabbá téve a sétákat.

Jellemzően azoknál a kutyáknál működik jobban, akik szépen sétálnak, nem izgágák és ugrálnak össze-vissza, de megfelelő hozzászoktatással megtanítható, a közös sét a két jószágnak.

Tripla póráz

A tirpla póráz hasonló elven működik, mint a dupla póráz, de a dupla pórázzal ellentétben ez azoknak a gazdiknak való, akik nem érték be 2 kutyával és egyszerre háromszor négy lábat sétáltatnak. A tripla póráz megadja a lehetőséget, hogy legalább az egyik kezük felszabadulhassona  séta közben és egy pórázzal kezeljék a 3 kutyát.

Állítható tréning póráz

Az állítható tréning póráz jó választás lehet azoknak, akiknek kevés a standard póráz 2 méteres hosszúsága, de sokallják a flexi pórázok 3-5 méteres hosszúságát. A köztes, megfelelő hosszúságot a tréning pórázokon található 3 fém karika segít elérni így kedvünkre állíthatjuk a megfelelő hosszúságot 100-150 cm-ről egészen a duplájáig is, hiszen a póráz teljesen megfelezhető a karabiner végső gyűrűbe történő kapcsolásával, de ha nagyobb szabadságot biztosítanánk a kutyának, akkor ki is engedhető.

Amellett, hogy kedvünkre változtathatjuk a hosszúságát, amely kifejezetten jó lehet tréningelésre is, a pórázt egyéb multifunkcionális tulajdonságokkal is bír.

Mivel mindkét végén található karabiner, így akár 2 kutyát is sétáltathatunk vele és duplapórázként is funkcionálhat.

Akár derékra is köthetjük a karabiner középső gyűrűbe történő kapcsolásával, de vállunkon is könnyen átdobhatjuk a pórázt keresztbe, ha épp nem használjuk azt, mert a kutya szabadon van.

Az állítható tréning póráz tehát minden lehetőséget megad egy jó sétához vagy tréneléshez a kutya viselkedésétől függően.

Futópóráz

Rugalmas póráz futáshoz sárga neon zöld szín

Az egyik legjobb szabadidős póráz a derékra rögzíthető futópóráz. A póráznak köszönhetően kezeink szabadok lehetnek, így többféle tevékenység közben is jó választás lehet.

Ahogy a neve is mutatja futáshoz az egyik legjobb póráz, de emellett használhatjuk túrázáshoz is vagy akárcsak a mindennapi sétához, ha babakocsival sétálunk például, akkor jól jöhet, hogy nem kell még egy kézzel a pórázt is fogni a babakocsi mellett.

Bár nem a legjobb módja erőteljesen húzó kutyák sétáltatására, de kétségkívül derekunkra rögzítve a pórázt, teljes testünket kihasználhatjuk, hogy megtartsuk vele kutyánkat, ha éppen húzni próbálni. Ennek ellenére mégis azt javasoljuk, hogy először próbáljuk meg leszoktatni kedvencünket erről a viselkedésről. 🙂

Ezt a pórázt nálunk is beszerezheted. A derék méret 70 és 120 cm között állítható, míg a hosszúság 180-260 cm között.

Rendkívül energikus kutyák, sok mozgásra van szükségük és olyan feladatokra, amelyek mentális energiájukat is igénybe veszik. A megfelelő gondoskodással, egy igazán remek társ válhat belőle, amely jól alkalmazkodik különféle környezetekhez és háztartásokhoz, akár gyerekekhez is.

Ha sikerült már eldöntened milyen pórázt szeretnél kedvencednek, akkor nézd meg a webshopban található pórázakat is


Megnézem a pórázokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutya szeparációs szorongás

Ezt kell tudnod a kutya szeparációs szorongásáról

Bizonyára számodra is ismerős a kifejezés: szeparációs szorongás. Amennyiben érintett vagy a témában – értsd: kutyusod egyedüllét iránti félelme túlzott méreteket ölt, tárgyakat tesz tönkre, szűköl, gyakran ugat, vagy kedvenc jukkád földjét kaparja ki távollétedben, tudd: kutyád szeparációs szorongással küzdhet.

Tovább olvasom »
kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
  Szállítás kalkulátor