Barion Pixel

Kutya szállítása autóban, avagy így lesz kutyabarát az utazás

Nincs is annál jobb, mint amikor kutyáddal megoszthatod az utazás örömét. Akár rövid, akár hosszú útra indulsz, jó ha tisztában vagy a kutyával való autós utazás tudnivalóival: a hozzászoktatástól kezdve, a szállításra és közlekedésre vonatkozó szabályokon át a biztonságot adó autós kellékekig.

Kutya utazás autóban – élmény is lehet

Nem minden kutya ugrál örömében, amikor kocsikázásra kerül a sor. Az ellenállás eleinte kihívást jelenthet a gazdiknak, de egy kis gyakorlással a feszengő kutya számára is élmény lehet az utazás.

A kölyökkutyáknál, mint ahogy a gyerekeknél is felmerülhetnek szorongásos reakciók, félelmek, amikor autós utazásra kerül a sor. A kiskutyák ilyenkor általában hasmenéssel vagy hányással reagálnak, esetleg szaporán veszik a levegőt, lihegnek, remegnek.

Természetesen hasonló reakciók a felnőtt ebeknél is előfordulhatnak. Ilyenkor általában egy korábbi rossz élmény tehet arról, hogy a blökiben félelem alakult ki az autózással kapcsolatban.

Tudtad? A kutyáknál is beszélhetünk tengeribetegségről, ami általában az autós utazás során fordul elő. Oka a kutyák egyensúlyérzékeléséért felelős, a belső fülben lévő folyadék mozgásának hirtelen megváltozása, ami rosszullétet idézhet elő.

Praktikák, amivel megkönnyítheted az autós utazást

 • Az autóhoz társíts pozitív, kellemes élményt.
 • Jutalomfalat mindig legyen kéznél.
 • Akárhányszor jól csinál valamit, dicsérd meg: szóval és finom falatokkal.
 • Üljetek be együtt az autóba, beszélj hozzá, akár meg is etetheted a kocsiban.

Ha nagyon stresszes kutyával van dolgod, akkor haladj lépésről lépésre. Kezdd a szoktatást az autó álló helyzetében, majd indítsd be a motort, végül jöhet az előrehaladás és a tolatás. Ha jól viseli a lépéseket, indulhat az utazás!

Mindent megpróbáltál, de semmi nem működik? Ha kutyusod extrán nehezen éli meg az autóban töltött időt, akkor végső, de átmeneti megoldásként próbálkozhatsz kifejezetten kutyáknak készült gyógynövényes nyugtató rágótablettával. A használat előtt azonban feltétlenül konzultálj az állatorvossal!

Kutya szállítás autóban a KRESZ szabályai szerint

A kutya az autóban a KRESZ szabályai szerint rakománynak számít. Teljesen szokatlanul hangzik, pláne hogy a legtöbbünk a kutyát családtagként kezeli. Ez a típusú “nem megkülönböztetés” főleg azért van, mert Magyarországon nincs külön jogszabály a háziállatok gépjárművel való szállításával kapcsolatban.

A belföldi és külföldi szabályozások alapján azonban a közlekedésben résztvevők – az állat és az utasok – biztonsága és a balesetek megelőzése érdekében be kell tartani néhány előírást.

 1. A kutyust úgy kell elhelyezni az autóban, hogy ne veszélyeztesse a közlekedés és az utasok biztonságát. Tehát ne zavarja a sofőrt vezetés közben, ne ugráljon és járkáljon az autóban.
 2. Kedvencedet a szállítás helyén rögzíteni kell, hogy ne tudjon kiesni a kocsiból és ne okozhasson kárt abban, magában és az utasokban.
 3. Úgy kell fix helyre rögzíteni a kutyust, hogy ne akadályozza az autó ajtajainak lezárását.
 4. Fontos előírás még, hogy az eb nem lógathatja ki az ablakon a fejét, a lábait, éppúgy, ahogy az autóban utazó személyek sem hajolhatnak ki a jármű ablakán.
 5. A kutyád nem utazhat ölben, hiszen ott nem tudod rögzíteni.

Felmerülhet a kérdés: “Az utastérben vagy a csomagtartóban utazzon négylábú kedvencünk?”. 

Erre külön szabályozás nincs, mindenki maga dönti el, hogyan érzi kényelmesnek, praktikusnak a saját maga és a kutyusa szempontjából.

Ha az eb az utastérben utazik veled, akkor csinálj neki helyet a hátsó ülésen és rögzítsd biztonságosan. Ha nagyobb kutyáról van szó, akkor mindenki számára kényelmesebb lehet, ha a kutya a csomagtartóban kap helyet. Ebben az esetben érdemes beszerezni egy rácsot vagy hálót, ami megakadályozza, hogy az eb előre ugorhasson.

Be és kiszállás az autóba – tanítható

Neked is gondot okoz, hogy kutyusod ellenkezik, amikor az autóba való beszállásról van szó?

A kutyának is meg kell tanítani a be- és kiszállást.

A tanítást és a gyakorlást mindig egy zárt udvaron, a forgalomtól távol végezd a kutyus biztonsága érdekében. Ültesd a kutyát az autó mellé a nyitott ajtóhoz és egy darab jutalomfalatot dobj be az autóba oda, ahol a kutya utazni fog. Kutyusod ideális esetben beugrik érte, így megkaphatja az újabb dicséretet. A beszállást összekötheted különböző vezényszavakkal is. 

Kiszállásnál a jutalomfalatot fogd a kezedbe és amint kedvenced kiugrott, jutalmazd meg.

A be- és kiszállásnál a sorrend is fontos.

Beszállás esetén a kutyád legyen az első, majd a csomagok és a többi utas. Kiszállásnál ez a folyamat megfordul, a kutya szálljon ki utoljára. Fontos, hogy kösd rá a pórázt, nehogy elszaladjon vagy másik mozgó jármű elé ugorjon.

Neki is jár a biztonság – A kutya autós utazásához szükséges eszközök

Kutyahám

A kutyahám sokkal kényelmesebb, praktikusabb megoldás abban az esetben, ha kedvenced a hátsó ülésen utazik. Ugyanis a biztonsági öv így nem a nyakat húzza az út során.

Autós kutyaülés

Az autós kutyaülés a kisebb testű blökiknek lesz tökéletes választás. Amellett, hogy egész úton biztonságban tudhatod barátodat, ő is komfortosan érzi majd magát. Egy ilyen kutyaülés a hátsó üléshez rögzíthető, ráadásul megakadályozza, hogy a kutya fel-alá mászkáljon. Kosár alakja miatt otthonos kuckót alakíthatsz ki belőle.

Biztonsági öv

A biztonsági öv szintén a hátsó ülésen való szállításkor szükséges rögzítő eszköz, melynek csattos végét könnyen rögzítheted az üléshez, karabineres oldalát pedig a hámhoz.

Kutyabox

Ha nagyobb kutyád van és jobb szereted őt a csomagtartóban szállítani, akkor a kutyabox vagy kutyaketrec lesz ideális. Mindenhol fedett része biztosítja, hogy szőrös barátod a legnagyobb nyugalomban és védelemben érezze magát az autóban töltött órák alatt.

Védőhuzat hátsó ülésre és csomagtartóba

Védőhuzatra az utastérben és a csomagtartóban is szükséged lehet. Praktikus eszköz a kocsiban, amivel megóvhatod a belső tér épségét a kutyaszőrtől, sártól, maradandó foltoktól és a víztől is. Ráadásul léteznek már olyan ülésvédő huzatok, amelyek extra biztonsági övvel vannak ellátva.

Autós ajtóvédő takaró

Ha a kutyusod izgága fajta és állandóan felmancsol az ajtóra vagy éppen tanuljátok az autóban való helyes viselkedést, akkor könnyen kárt tehet az autó belterében, például maradandó karcolásokat okozhat. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy ajtóvédő takaró

Gyakorlati tippek gazdiknak

Összefoglalva tehát nézzünk 6 konkrét jótanácsot akár rövid, akár hosszú útra vinnéd magaddal legkedvesebb szőrös barátod.

 • Mindig használj valamilyen biztonsági felszerelést: biztonsági hámot, övet, autós kutyaülést.
 • Ha a hátsó ülésen szállítod a kutyát, akkor lehetőség szerint mindig üljön valaki mellette. Egyrészt az izgága kutyusok ettől megnyugodhatnak, másrészt bármi probléma esetén az emberi felügyelet hasznos lehet.
 • A kutya a hátsó ülésen inkább fekvő pozícióban utazzon, így kanyarok, hirtelen fékezések esetén is könnyebb megtartania az egyensúlyát.
 • Ne engedd, hogy kedvenced kilógassa a fejét az ablakon. A hátsó ablakokat nyáron is csak résnyire húzd le, ezzel megakadályozhatod, hogy a kutya az ablakon keresztül kíváncsiskodjon.
 • Nyugtalan kutyák esetében jó szolgálatot tehetnek a személyes tárgyak, például játékok, takarók az autóban.
 • Ha hosszabb útra mész, akkor 3-4 óránként tarts pihenőt, hogy négylábú barátod elvégezhesse dolgát, ihasson és nyúztózhasson egyet.

Jó utat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
Gyerekbarát kutyafajták

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a

Tovább olvasom »
  Szállítás kalkulátor