Barion Pixel

Milyen kutyát válasszunk? A legjobb kutyafajták kezdő gazdiknak

Az első kutyus érkezése a családhoz mindig sok izgalmat hoz magával, de sok kihívással is járhat egyben, ezért nem véletlen, hogy sokakban felmerül a nagy kérdés, hogy milyen kutyát válasszunk?.Ha még nem volt soha kutyánk és nem igazán tudjuk eldönteni milyet is szeretnénk, akkor kicsit összezavaró lehet az a rengeteg kutyafajta ami létezik. Mielőtt hazavinnénk az első cuki kölyök kutyát érdemes lehet egy pár dolgot megfontolni előtte.

Olyan kutyát válassz, amely passzol az életviteledhez

Fontos, hogy kutyusodnak tudd biztosítani a megfelelő mozgást, így ha te éppen egy lustább öleb típusú kutyusra vágysz, akkor mindenképp kerüld el magas mozgásigényű fajtákat.

Ne feledd, hogy a sok munkát igényelhet egy kölyök felügyelete. Hozzá kell szokniuk új otthonukhoz, szocializálódniuk kell, engedelmességet tanulniuk és rendszeres állatorvosi látogatásokra kell fölkészülni főként az első időszakban. Ha ez így elsőre túl soknak tűnik neked, akkor egy felnőtt kutya sokkal inkább testhez állóbb lehet neked. Érdemes lehet ebben az esetben megfontolni az örökbefogadást. Sok kutyát, amelyeket örökbefogadásra szánnak már eleve ideiglenes otthonokban, befogadóknál helyeznek el, így már sok mindent elsajátíthatnak itt is. Ilyen lehet például a szobatisztaság, pórázon való sétálás, fontosabb vezényszavak illetve azt is megtanulhatják, hogyan viselkedjenek egy új otthonban. A menhelyeknél biztosan tudnak segíteni és több információt adni az adott kutya igényeiről, viselkedéséről és így eldöntheted, hogy ő lesz-e a megfelelő kutyus a számodra.

Minden kutyának megvannak a maga igényei, de bizonyos fajtáknak sokkal több törődésre, odafigyelésre, mozgásra van szükségük, így mielőtt választanál, vedd fontolódra, hogy rendelkezel-e annyi extra idővel, amennyit egy ilyen kutya igényelhet.

Rengeteg kutyafajta létezik, de szerencsére mindegyik fajtának nagyjából előre megmondható milyen igényei vannak, mekkorára nőnek, milyen törődésre van szükségük. Habár minden fajta különböző, bizonyos jellemvonások így is jellemzőek lehetnek az egyes fajtákra. Ezek a jellemvonások is segítségedre lehetnek a megfelelő kutya kiválasztásában neked és családod számára.

1. Boxer

Ha egy közepesen nagytestű, magas mozgásigényű kutyát keresel, akkor egy játékos Boxer ideális társ lehet számodra. A Boxerek igen hűségesek, amelyek erős köteléket képesek kialakítani a családdal vagy falkával. Ha jellemző rád, hogy aktív életet élsz, sok mozgással, kirándulással és sétával akkor ez a fajta jó választás lehet neked. A boxereknek ugyanis rengeteg mozgásra és tréningre van szükségük. Ezzel ellentétben ápolásuk nem igényel különösebb odafigyelést. Nem az a fajta, amelyet gyakran kell kozmetikába hordani.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a fiatal, kölyök boxerek egy kicsit hiperaktívak lehetnek, de nem nehéz őket kezelni és igazán élvezik a figyelmet. Ha egyszer megtanulta boxerünk az alapvető dolgokat és szocializálódott, akkor kiválóan tud alkalmazkodni családjához vagy falkához. A gyerekekkel például különösen jól kijön. A boxerek természetüknél fogva őrzik a családjukat, különösképp a gyerekeket.

2. Yorkshire terrier

A Yorkshire terrier egy remek „első kutya” azoknak, akik egy kis ölebet szeretnének maguknak, habár nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ennek a fajtának jóval magasabb az ápolási igényei. A yorkik szőre folyamatosan nő, amelyet rendszeres időközönként vágni és fésülni kell. Ha az idő és a pénz nem akadálya annak hogy yorkidat rendszeresen kozmetikushoz vidd, akkor meglehetősen egyszerű lesz jó formában tartani kedvencedet.

A yorkik energiaszintje moderáltnak mondható. Nem igénylik azt, hogy naphosszat futtatva legyenek, de azért nekik is szükségük van a rendszeres mozgásra. A rendszeres napi séták kiválóak az ő számukra. A yorkiknak szüksége van az alapos trénelésre ugyanis annak hiányában makacsok és önfejűek lehetnek. Akár úgyis trénelheted mintha nagytestű kutya lenne. Ez segít megerősíteni köztetek a köteléket és lefektetni a határokat. Megéri, hiszen ez a fajta egy életre a társunk marad. Igen szerető kis kutya tud lennie, az idegenekkel szemben viszont sokszor védekezően léphet fel.

3. Bichon Frisé

A Bichon frisek igazán játékos vidám bohókás kutyák, amelyek úgy néznek ki akár a bolyhos kis szőrgolyók. Ez a fajta remek társ, amely mindig melletted akar majd lenni. A bichonokat könnyű trénelni és hamar hozzászoknak mindenféle életvitelhez. Itt is elmondható, hogy a rendszeres kozmetikai vizitre szükség lesz, ezért erre rá kell szánni az időt és a pénzt. A bichonok szőre és bundája göndör ezért rendszeresen kell azt trimmelni és kefléni. Ha kevesebbet szeretnék bundájával törődni, akkor érdemes azt mindig röviden tartanod. A bichonok remek kutyák lehetnek olyan családoknak is ahol gyerek van illetve nagyon jól megvannak lakásban is. A napi alapmozgás, séta elég számukra ahhoz, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

4. Labrador

A labrador az egyik legnépszerűbb közepes testű kutyafajta. Mélyen hűséges és odaadó kutyusok, akik erős köteléket alakítanak ki családjukkal. Ez a fajta az aktívabbak közé tartozik, de egyben játékosak és okosak is. Jól érzik magukat egy olyan családban, vagy helyen, amely biztosítani tudja számukra a megfelelő mozgást és tréninget. Imádnak tanulni és szinte bármire meg is taníthatjuk őket. Imád mozogni, akár órákig dobálhatod neki a labdát vagy futhatsz vele amit utána egy jó nagy alvással majd kipihen. A megfelelő mozgás és feladatok nélkül könnyen unottá válhatnak.

A labradorok igen jó evők, szinte mindent megesznek éppen ezért a hízásra is hajlamosak. Ha nem figyelünk oda könnyen túlsúlyossá válhatnak. Szerencsére az ápolási igényük elenyésző, hiszen igen rövid szőrűek viszont tanácsos őket rendszeresen kefélni, amivel megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a szőrhullást.

Jobb számára, ha kint van tartva, mert mozgásigénye nagy, de lakásban is tarható ez esetben viszont fontos, hogy meglegyen számára a megfelelő napi mozgás.

Ha odafigyelsz a labidra és megadod neki, amire szüksége van, akkor egy igazán szerethető társa teszel szert. Jól alkalmazkodnak a legtöbb környezethez és igazán jól kijönnek a gyerekekkel, így családok számára az egyik legjobb választás lehet.

5. Papillon

Ne hagyd, hogy ennek a fajtának az aprócska mérete megtévesszen téged. A papillon fajtájú kutyák igen vidám, játékos, energikus, szívós kiskutyák, amelyek kifejezetten élvezik az aktív életstílust. Ez a kis cukiság lehet akár a lakásban tartott kis ölebed vagy edzéspartnered is. Habár nem igényelnek különösebben több feladatot és mozgást, mégis előszeretettel élvezik, ha játszhatnak és futkározhatnak. Könnyen trénelhető fajta, amely bundája kevés ápolást igényel, de azért néha érdemes kikefélni, hogy az elhalt szőrszálaktól megtisztítsuk.

Ez a boldog, barátságos kiskutya meglehetősen sokféle háztartásban jól érzi magát, a gyerekekkel is jól kijön, de oda kell azért figyelni, hogy a gyerekek gyengéden játszanak vele. Inkább lakásban tartsuk, mert a hideget már nehezebben bírja.

6. Pomeraniai

A pomeraniai egy igazán édes kis kutyus a maga bolyhos bundájával. Szerencsére az ő szőrzete nem igényel olyan sok ápolást, mint ahogy azt első ránézésre hinnénk. A rendszeres kefélés bőven elég lehet, hogy jól nézzen ki. Az ő számukra a megfelelő mennyiségű napi séta bőven elég lehet, hogy boldogok maradjanak. Alapvető trénelésre azonban szükségük van ahhoz, hogy lefektessük bizonyos alapszabályokat és meghúzzuk a határokat. Ennek hiányában előjöhet a fajtára jellemző bátrabb, energikusabb, makacs viselkedés. A jó hír, hogy jól reagálnak a pozitív megerősítésen alapuló tréningekre és ennek következtében jól fejlődnek. Gyakori, hogy a pomeraniai a legszorosabban egy egyedülálló gazdához kötődik, de jól meglehetnek családban is. Ez a fajta inkább idősebb, gyengédebb gyerekek mellé való, de jól alkalmazkodnak.

7. Uszkár

Az uszkár egy jól ismert, népszerű és sokoldalú kutyafajta, amellyel több féle méretben is találkozhatunk. A legkisebb uszkár a „Toy”, amely magassága mindössze 24-28 cm közötti és maximum 3-4 kg. Ezt követi a törpe uszkár, amely 28-35cm magasra nőhet és nagyjából 3-5kg. Őt követi eggyel nagyobb társa a közép uszkár, amely 35-45cm magasra nőhet és testsúlya kb. 8-10kg. Végül pedig az óriás uszkár amely, 45-62cm magasra nő. Kivétel nélkül intelligens fajta, amelyek jól trénelhetőek. Göndör, állandóan növésben lévő bundája rendszeres ápolást igényel.

Rendkívül energikus kutyák, sok mozgásra van szükségük és olyan feladatokra, amelyek mentális energiájukat is igénybe veszik. A megfelelő gondoskodással, egy igazán remek társ válhat belőle, amely jól alkalmazkodik különféle környezetekhez és háztartásokhoz, akár gyerekekhez is.

8.  Cavalier King Charles Spániel

A Cavalier King Charles spániel nagyon szerető, odaadó fajta, amely még felnőtt korában is úgy néz ki akár egy puppy. Elegáns, figyelmes és általában csendes kutya. Kistestű fajta a maga 30-33cm-es magasságával viselkedése pedig meglehetősen szelíd. Aktív mozgásigénnyel rendelkezik, amelyet a megfelelő számú rendszeres napi sétáltatással és gyakoribb nagyobb sétákkal, kirándulásokkal könnyen kielégíthetünk és így megőrizheti fittségét. Közép hosszú szőre van, amely a látszat ellenére nem igényel olyan sok ápolást, persze azért kefélni kell a bundáját, hogy a csomókat elkerüljük.

Alapvető trénelés elég a számára. Szinte mindenféle háztartásban jól érzik magukat és a gyerekekkel is jól kijönnek. Nyugodtan tartható kertben és lakásban is.

9 . Golden Retriever

A Golden Retireverek maguk a megtestesült családi kutyák. Ezek a közepesen nagytestű kutyák igazán boldog, hűséges, odaadó és aktív jószágok. A golden szintén egy meglehetősen okos fajta, amely jól fejlődik a családi környezetben, és szinte minden családban jól érzi magát. A gyerekekkel is barátságosan viselkedik.

Bundája rendszeres kefélést igényel, hogy a gubancokat és csomókat elkerüljük. Mozgásigényük maga, ezért rendszeres, aktív mozgásra van szükségük, hogy a megfelelő fizikai kondíciójukat fenntartsák és egészségesek maradjanak valamint, hogy ne unatkozzanak. Jól tartható lakásban és kertben is, ezzel együtt jó házőrző is aki ugat, ha kell.

Szeretik és igénylik is a trénelést. Imádnak tanulni és számtalan dolgot meg lehet nekik tanítani. A goldenek imádnak a családdal időt tölteni, és vágynak az odafigyelésre, törődésre és simogatásra. Nem csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb kutyafajta.

10. Keverék fajták

Keverék kutyafajta

Nem csak fajta tiszta kutyák léteznek a világon. Ha azt fontolgatod, hogy kutyusod lesz érdemes számításba venni a keverék kutyákat is. Egy keverék kutya ugyanúgy hűséges és odaadó társ lehet számodra. Ráadásul, ha az örökbefogadás mellett döntesz segítheted enyhíteni a menhelyek túlterheltségét is.

Ha nem vagy biztos milyen fajta kutya lehet a megfelelő számodra, vagy családod számára, keress fel egy menhelyet, ahol az ott dolgozó önkéntesek biztosan el tudnak látni téged tanáccsal, hogy milyen kutyát válassz. Ki tudja? Lehet, hogy számodra egy örökbefogadott kutyus lesz a hű társ, aki ezért cserébe még hálás is lesz neked. 🙂

Amennyiben tetszett a cikk érdekelhetnek termékeink is, ahol akár új kutyusod számára is beszerezheted a legjobb kiegészítőket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutya szeparációs szorongás

Ezt kell tudnod a kutya szeparációs szorongásáról

Bizonyára számodra is ismerős a kifejezés: szeparációs szorongás. Amennyiben érintett vagy a témában – értsd: kutyusod egyedüllét iránti félelme túlzott méreteket ölt, tárgyakat tesz tönkre, szűköl, gyakran ugat, vagy kedvenc jukkád földjét kaparja ki távollétedben, tudd: kutyád szeparációs szorongással küzdhet.

Tovább olvasom »
kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
0
    0
    Kosár tartalma
    Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
      Szállítás kalkulátor