Barion Pixel

Első kutya a családban: Hasznos tippek újdonsült gazdiknak

első kutya a családban

Boldog farokcsóválás, rengeteg játék, aktív és mozgalmas mindennapok, jutalomfalatok. Egy kedves tekintet, mely jöttödre örömet sugároz. Bizony ezek a mindennapjaid részei lehetnek, ha négylábú társsal osztod meg az életed.
Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze egy csokorba, hogy te csupán pontról pontra lépegetve pipálhasd ki a listádon szereplő valamennyi tételt, kérdést, ha megérkezik az első kutya a családba. Ha minden ponton végigmész, feketeöves kutyabarát lehetsz!

Hogyan válassz kutyát?

Amikor úgy döntünk, négylábú kedvenccel bővítjük a családi létszámot, érdemes alaposan megfontolni és a számunkra releváns szempontok alapján kiválasztani az új jövevényt.

Ebben a cikkben 9+1 kutyafajta bemutatásával találkozhatsz, kezdve a boxertől a papillonon át egészen az uszkárig. És ne felejtsük a keverék kutyusokat sem.

Mindenekelőtt azt határozd meg, mennyi időd lesz az új kedvencedre.

A kutya felelős gondozása szempontjából napi rutinunk és életvitelünk kiemelkedő jelentőséggel bír. Kényelmes, és kellemes megoldás, ha van szerencséd távmunkában/home officeban dolgozni, hiszen a napi rendszeres séták száma így növelhető.

De mi a helyzet akkor, ha munkahelyhez kötötten, a nap nagy részét távol az otthontól töltöd, s esetleg egyedül élsz? Erre is van megoldás.

Itt a rendszeresség titka paradox módon a rendszertelenségben rejlik. A kutya képes szélsőséges helyzetekhez is alkalmazkodni, s amennyiben a reggeli sétát követően csak munkanap végén hazatérve tudod kivinni, akkor sincs baj. Ugyanis, megoldás lehet a duplázás, méghozzá a délutáni sétát követően, még majdnem a lefekvési idő előtt. Ezzel a módszerrel elkerülhetőek az éjszakai balesetek, mégis, napi 3x mozog a kutya.

Nézzük, mi van abban az esetben, ha olyan ebre fáj a fogad, aki bizony megmozgatna, ám te nem vagy az a kimondottan serpa-típus? Nos, rossz hírünk van, s a megoldás is ebben rejlik: ne válassz magad mellé vizslát, vagy cane corsot, mert hamar csalódás érhet. Ha így áll a szénád, végy magad mellé yorkit, beaglet, esetleg tacskót. Utóbbival vigyázz! Kotorékeb, ha kölyökként kerül hozzád, számíts a virágföldek cserépből történő földön landolására! A tacskó a hosszú sétákat kedveli, de nem tipikus agility eb, trenírozni otthon is elegendő.

Az alap eszközök beszerzése az előkészület szakaszában történik, ekkor már általában tudjuk, milyen fajta kutya érkezik hozzánk. Megfelelő méretű fekhely, póráz, hám, etető- és itatótál kiválasztása szerepeljen az elsők között.

A Nature’s Dog webshopban gondosan válogatott, egyedi felszereléseket találsz, amelyekkel nem csak újdonsült kedvencedet, de magadat is meglepheted. Íme válogatásunk, nézz körül!

Milyen környezetbe, hova kerül a kutya?

Kertes ház, társasház, lakás. Megannyi különböző élettér, s mind más-más lehetőségeket kínál, esetenként korlátokkal bír. Mielőtt kiválasztod azt a kutyafajtát, akivel ideális esetben akár 15 éven keresztül megosztod otthonod, azt is mérlegelned kell, hogy a vágyott fajta, milyen körülmények között érzi jól magát, továbbá hogy Te és a családod mire vagytok nyitottak: lakásban, kertben legyen a kutyus vagy esetleg is-is?

Nézzük, mik lehetnek az előnyök és hátrányok a felsorolt otthontípusok tekintetében!

Kutya kertes házban: előnyök és hátrányok

Kifejezetten hasznos, ha van elegendő mozgástere a kutyának. Egy németjuhász, vagy éppen – meglepő módon kis teste ellenére – a jack russel terrier számára ideális a nagy tér, hiszen extra mozgásigénnyel bír.

A reggeli séta néha akár el is maradhat, hiszen ha kellőképpen füvesített udvarral rendelkezel, alkalmanként a kutya elvégezheti kisebb-nagyobb dolgát a kertben is. Ez persze nem váltja ki a következetes és rendszeres mozgást, foglalkozást, a közös játékot a kutyáddal.

Ebben a cikkünkben azt is megtudhatod, hogy hogyan fejlesztheted kutyusod intelligenciáját és milyen praktikákkal tudod lefárasztani nap végére.

Kutyagumi mindenütt! Ha kiválasztott kedvenced kertes házba érkezett, akkor bizony számolni kell eme nemkívánatos jelenséggel. Ha kedvenced rászokik a kerti wc használatára, alaposan rendben kell tartani az udvart. 

Kis- és nagytestű kutyákra egyaránt jellemző (tacskó, vizsla) a csatangolás. Megfelelő kerítés hiányában bizony előfordulhat, hogy négylábú kedvenced gondol egyet és elindul világgá, kiássa magát a kertkapu, kerítés alatt. Ezt bizonyára Te sem szeretnéd, ezért mielőtt a jövevény megérkezik, érdemes egy alapos kerítés-ellenőrzést tartani.

Kutya lakásba: előnyök és hátrányok

Ennek legnagyobb előnye, hogy a kutya biztos nem tud megszökni – ha csak fel nem éri az ajtókilincset, bár ebben nyugodtan kételkedhetünk.

Kisebb az esély a sérülésre is, hiszen a körmök, lábak nem akadnak be a kerítésdrótba, egyéb kerti eszközökbe.

Könnyebben ügyelhetsz tisztaságára, hiszen a lakásban nincs sár vagy egyéb olyan dolog, amibe belefetrenghet. 

Fontos figyelembe venni azonban kedvenced alkati adottságait. Például a kistestű, hosszú gerinccel rendelkező kutyus – tacskó – nem lépcsőzhet, ebben az esetben ölben kell majd közlekedni vele. Egy kistestű eb esetében ez nem túl megterhelő, azonban figyelj arra is, ki viszi le a kutyát sétálni. Ha idősebb, nehezebben mozgó személyhez kerül, nehézséget jelenthet számára a kutya hordozása.

Célszerű, bár nem törvényszerű kistestű kutyát választani, ha lakásban szeretnénk tartani. Azonban, ha elegendő tér áll rendelkezésére, egy közepes – beagle, vagy akár nagytestű (vizsla, whippet – a kis angol agár) négylábú is érkezhet otthonodba. 

Ez függ többek között saját igényeidtől, a rendelkezésedre álló tértől, egyéb szubjektív tényezőktől (hipoallergén kutya – pl. yorkshire terrier, shitzu, máltai selyemkutya, ír vízispániel;  amennyiben minden álmod egy kutyus, de szőrére allergiás reakciókkal válaszol a tested).

Ha a kutya a lakásba érkezik, akkor számolni kell azzal, hogy ezentúl mindenhol kutyaszőrbe botlasz majd. 

A kölyökkutya esetében a szobatisztaságra szoktatás időszakában bárhol lehet kutyaürülék. Erre a célra érdemes megtanítani kedvencünknek a kutyapelenka használatát. Ezzel elkerülhetjük a váratlan helyeken felbukkanó pisitócsákat és kaki kupacokat. 

Érdekelnek szakértői tippek azzal kapcsolatban, hogyan tudod a kölyökkutyádat szobatisztaságra nevelni? Olvasd el cikkünket!

Vajon számít a kutya életkora?

Azt hihetnénk, teljesen mindegy, mennyi idős újdonsült lakótársunk, hiszen a fő, hogy szerető, biztonságos környezetbe érkezik. Azonban, érdemes szem előtt tartani, milyen korú a kutya, hiszen ennek megfelelően változhatnak igényei. 

Egy kölyökkutya esetében könnyebben járhatsz el, hiszen számára a világ ismeretlen, nem bír még fizikai tapasztalatokkal. Nincsenek érzelmi lenyomatai korábbi lakhelyéről, esetlegesen előző gazdikról, menhelyi kutyus esetében társaival való szoros együttélésről. 

Az idősebb ebek azonban, kiváltképp ha a menhelyi példánál maradunk, sejtszinten őrzik magukban korábbi élményeiket, s ehhez mérten akár szélsőségesen is reagálhatnak egy-egy szagra, hangra, fényre.

Ha nem kölyökként kerül hozzád, alaposan meg kell ismerkedni vele és szokásaival. 

Mikor igényli a sétát, tudja-e ezt számunkra érthetően jelezni? Észrevesszük, ha többször is ki kéne mennie? Ugatós, vagy inkább csendesebb? Mire jelez, mire ugrik? Érzékeny a hangokra, fényekre? 

Számtalan apró jelből idővel egyre jobban kiismerheted jellemvonásait.

Alkalmazkodás és bizalom az első napokban – hogyan segítsünk jól?

Legyen szó kölyök- vagy idősebb kutyáról, az új helyhez való alkalmazkodás, beilleszkedés türelmet és figyelmet igényel a gazdi részéről. 

Hagyd, hogy a saját tempójában maga fedezze fel környezetét, ismerkedjen új otthonával. Mutasd meg neki és szoktasd hozzá fekhelyéhez, etetőhöz, kölyök esetében a kutyapelenkához. 

Legyél nagyon türelmes! A biztonságos beilleszkedéshez időre van szüksége, de további odafigyeléssel sokat segíthetsz neki a gyors beilleszkedésben és tanulásban.

Az alkalmazkodásban sokat segíthet egy megfelelő fekhely kiválasztása, egy kuckó berendezése a kutyus számára.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő fekhely kiválasztása. Legyen kényelmes és könnyen tisztítható, puha, s természetesen igazodjon az eb méretéhez. Ügyelj rá, hogy ne a szoba közepére helyezd – a kutya biztonságérzetéhez nagyban hozzájárul, ha valamilyen fal, vagy védelmet jelentő elem közelében pihenhetnek.

Ne változtasd gyakran a fekhelyét, mert ezzel bizonytalanságot sugallsz számára.

A szobatisztaság könnyebb, mint gondolnád: hogyan fogj hozzá?

Minden újdonsült gazdi rémálma a váratlan helyeken megjelenő pisitócsák. Ugye, már Te is jártál így, kedves feketeöves kutyatartó barátunk? Ha csak most kezdesz hozzá, ezekre figyelj kiemelten!

Dióhéjban a részletek:

  1. Séta:  naponta legalább 4 alkalommal, ébredés után azonnal, és étkezések után 5-30 percen belül, játékot követően, este elalvás előtt.
  2. Jelek, amire figyelj: nyugtalanság, mozgolódás, a talajt szaglássza
    Gyakori hibák: szidalmazás, rendszertelen etetés, túlzott elvárások 
  3. Eszközök, amik segíthetnek: kutyapelenka – helyhez szoktató kendő, így elkerülhetőek a váratlan balesetek
  4. Utcai séta javasolt eszközei: nyakörves póráz helyett hámot vásárolj, ezzel séta során a test közepére helyeződik a hangsúly, visszahúzás esetén nem fojtja a kutya nyakát. Szerezz be pórázra csatolható kakizacsit, így mindig lesz kéznél, bárhol is járj kis kedvenceddel.

Az első szükségletek: étkezés, mozgás, állatorvosi ellátás

Megvan a kutyus és elkezdődött a közös életetek. Akkor most jöhetnek azok a kötelezők, amikről mindenképpen dönteni kell, amikor kutya kerül a családba.

Állatorvosi vizsgálat és egészségügyi alapok

Konzultálj választott állatorvosoddal a szükséges egészségügyi ellátásról: – oltások, chip, féreghajtás, körömápolás, fogápolás, szőrápolás tudnivalók.

Mindezek mellett nyugodtan kérj etetési javaslatot, ha bizonytalan vagy a táplálást illetően.

Mivel etesd szőrös barátodat?

A megfelelő táp kiválasztása döntő fontosságú. Kor, fajta, aktivitási szint, súly. A négy legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venned, amikor tápot valasztasz kedvencednek. 

Dönthetsz a vegyes táplálás mellett, azaz száraz- és nedves tápot is kaphat, reggel és este, váltakozva. 

Fontos, a megfelelő fehérje- és rostbevitel. 

Ügyelj a fogakra is! Fogkövesedés megelőzésére léteznek szuper rágókák, pl. marhagége, szárított nyúlfül, ugyanis a rágás hatására kevésbé lesz hajlamos fogkövesedésre a kutyafog. Épp ezért, nyugodtan adj nagyszemű száraz tápot kedvencednek.

Nézz utána, ehet-e például nyers húst – a manapság divatos barf-etetés épp erről szól – vagy éppen kímélőbb étrendre van szüksége? 

Tápváltás esetén fokozatosan térj át az új eledelre. 

Legyen rendszeres az étkezés, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd állatorvos tanácsát

Mozgás, játék, közös örömszerzés

A kutya korától függően van igénye a mozgásra, játékra. Minél fiatalabb, annál többet alszik. Idősödve a mozgás- és játék igénye fokozatosan nő, ehhez mérten tegyünk vele nagyobb sétákat, akar túrázni is magunkkal vihetjük, amennyiben fizikuma megfelelő hosszabb távok megtételére. Legyél következetes a séta tekintetében is: ahogy az etetésnél, úgy a mozgásnál is fontos a rendszeresség!

Nevelés, szabályok és határok

Ha a gazdi és kutyusa között kialakult a megfelelő bizalmi kapcsolat, akkor az eb szinte inni fogja a gazdája minden szavát, hiszen tudja, hogy ha jól csinál valamit, akkor azért jutalom, simogatás, szeretgetés jár.

A következetességet nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha a családban többen is élnek, egy mindenki által elfogadott és betartható szabályrendszer kialakítására van szükség. 

A problémák elkerülhetőek, ha minden családtag ugyanazon elvárásokkal és határokkal fordul a kutya felé. Ha egyszer megengeded neki, hogy felmenjen a kanapéra, de mástól ezért büntetést kap, könnyen összezavarodhat, e zavar pedig viselkedési problémákhoz vezethet. 

Szabályozhatod, mely helyiségekbe van bejárása, s hova nem engeded be, pl. a konyhában, nappaliban szabadon mozoghat, azonban a hálószoba és a fürdő tiltott terület.

Összefoglalva, legyél nagyon türelmes, hisz a hosszú távú, erős bizalmi kapcsolat kialakítása az új családtaggal időbe telik. Hagyd, hogy a maga ütemében és módján fedezze fel új otthonát, segítsd a megfelelő határok kijelölésével, legyél következetes, tanítsd, játssz vele és elsősorban szeresd, de nagyon! A rendszeres mozgás és az időszakonként szükséges állatorvosi vizsgálatok pedig legyenek mindig szem előtt.

Így biztosíthatod, hogy szőrös barátod jól érezhesse magát a Te és családod társaságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutya szeparációs szorongás

Ezt kell tudnod a kutya szeparációs szorongásáról

Bizonyára számodra is ismerős a kifejezés: szeparációs szorongás. Amennyiben érintett vagy a témában – értsd: kutyusod egyedüllét iránti félelme túlzott méreteket ölt, tárgyakat tesz tönkre, szűköl, gyakran ugat, vagy kedvenc jukkád földjét kaparja ki távollétedben, tudd: kutyád szeparációs szorongással küzdhet.

Tovább olvasom »
kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor