Barion Pixel

Hogyan fejleszd kutyusod intelligenciáját?

Kutya mentális lefárasztása

A kutyákra a legtöbb gazdi ma már a család szerves tagjaként tekint. Ahogy ez egyre természetesebbé válik, úgy kap nagyobb jelentőséget a kutya intelligenciájának fejlesztése is, aminek eredménye talán nem meglepő módon a kutya mentális lefárasztása. Gazdiként felelősségünk, hogy biztosítsuk kutyánk boldog és kiegyensúlyozott életét. Az egyik kulcsfontosságú tényező ebben a folyamatban a kutya intelligenciájának fejlesztése, ami nem csak a gazdiknak, de a kutyáknak is hatalmas előnyt jelent az együttélés során. 

Legyen szó zárt térben, lakásban élő kutyákról vagy olyanokról, akiknek egy egész kert a játszótere, mindannyian igénylik a mentális foglalkozást. Cikkünkben a kutyák mentális lefárasztására adunk tippeket, kifejezetten a tréningre és a játékra fókuszálva, valamint bemutatjuk a leghasznosabb interaktív kutyajátékokat.

Milyen előnyökkel jár a kutya intelligenciájának fejlesztése?

A mindennapos vagy gyakori foglalkozás azon túl, hogy fizikailag is lefárasztja szőrös barátunkat, még mentálisan is megdolgoztatja, amelynek számos pozitív hatását emelhetjük ki.

Mélyebb kapcsolat alakul ki köztetek: A kutyával való interaktív játékok és tréningek során a gazdinak lehetősége nyílik még szorosabb kapcsolatot kialakítani a kutyájával. A közös tevékenységek erősítik a köteléket és segítenek a jobb megértésben, a mélyebb bizalom létrejöttében.

Kiegyensúlyozott mindennapok: Az intelligens kutyák és azok, akiket mentálisan is lefárasztanak, általában sokkal nyugodtabbak lesznek, ráadásul nem törik a fejüket mindenféle rosszaságon, amivel felhívhatják magukra szeretett gazdájuk figyelmét.

Elkerülheted a viselkedési problémákat: A kutya mentális lefárasztása segít neki levezetni a felesleges energiákat, és csakúgy mint az embereknél a mozgás, stresszcsökkentő hatása van. Eredménye pedig a békés és harmonikus együttélés.

Fejlődik köztetek a kommunikáció: Azok az ebek, akik szellemi tevékenységet is végeznek, képesek jobban megérteni az emberi jelzéseket, és reagálni a verbális és nonverbális jelekre. Ez javítja a gazdi és a kutya közötti kommunikációt.

Szórakoztató és örömteli időt tölthettek együtt: A feladatok elvégeztetése és elvégzése a négylábúak és a gazdik számára is szórakoztató közös tevékenység, mely során mindkét fél közös élményeket szerez, amely tovább mélyíti a bizalmas, baráti kapcsolatot.

Mindezek az előnyök egyben azt is megmutatják, hogy az intelligenciafejlesztés nemcsak szórakoztató kihívás, hanem elengedhetetlen a harmonikus együttélés megteremtése és a kutya egészsége érdekében.

Mi fán terem a kutyák intelligenciája?

Azt mondják, hogy a kutyák intelligencia szempontjából olyanok, mint a négy éves gyerekek. Egy átlagos kutya körülbelül 160 szót képes felismerni, míg mások akár 250 szót is megismernek.

Ahhoz, hogy kutya és emberbarátja között igazán jó legyen a harmónia a tanulás során, gazdiként tudni érdemes, hogy kutyádat mi motiválja igazán. A motiváció szorosan összefügg szőrös barátaink intelligenciájával, melyet a szakemberek, három típusra osztanak. Stanley Coren “A kutyák intelligenciája” című* könyvében az alábbi módon tesz különbséget:

 • Az ösztönös intelligencia azon tulajdonságok összessége, amelyre a kutyát tenyésztették.
 • Az alkalmazkodó intelligencia azt mutatja, hogy a kutya mennyire képes a környezetből érkező ingerekből tanulni, problémákat megoldani.
 • A munkavégzés és az engedelmesség pedig abban a kontextusban vizsgálja a kutya intelligenciáját, hogy mennyire hajlandó az eb elvégezni a tőle kért feladatokat.

Fontos, hogy ez az elmélet a kutyák intelligenciáját az emberhez való viszony kapcsolatában vizsgálja.

Kutya és kutya között intelligenciában is van különbség

Mielőtt még beleveted magad az interaktív kutyajátékok világába és a tréningezésbe, érdemes a kutyád fajtáját is figyelembe venni, hiszen nem ugyanaz motivál például egy border colliet és egy magyar vizslát. Lévén, hogy előbbi terelőkutya, utóbbit pedig vadászatra tenyésztették ki.

Coren mindezek alapján felállította a legokosabb kutyafajtákra vonatkozó sorrendet, melyből íme az első tíz:

 1. Border collie
 2. Uszkár
 3. Német juhász
 4. Golden retriever
 5. Doberman
 6. Shetlandi juhászkutya
 7. Labrador retriever
 8. Papillon
 9. Rottweiler
 10. Ausztrál juhászkutya

Természetesen nem kell elkeseredni, ha a Te kutyád nincs benne ebben az előkelő listában, hiszen négylábú társaink mindegyike előtt fényes jövő áll, ha az intelligenciájuk csiszolásáról van szó.

Játék az élet! Interaktív és logikai játékok kutyáknak

A játék az egyik legszórakoztatóbb dolog a kutyák életében is, főleg ha annak eredménye némi jutalomfalathoz való hozzájutás. Kedvenceink szinte mindig kaphatók egy kis játékra, ami természetesen a megfelelő mennyiségű napi szabadtéri séta mellé jár nekik.

Az alábbi játékokat a kertben és a lakásban is bátran használhatjátok.

Intelligencia játék kutyáknak

Az intelligencia és logikai játékok lényege, hogy izgalmas, apró kihívásokat állítsanak a négylábú elé, amelyek észrevétlenül fejlesztik a mentális képességeket. A feladatok megoldása közben (legtöbbször a jutalomfalat megtalálása) fejlődik a kutyus problémamegoldó képessége, kifinomultabbak lesznek az érzékszervei (főként a szaglása) és nem utolsó sorban alaposan elfárad a nap végére.

Az ilyen típusú játékoknál a mancsok és az orr is bevetésre kerül. 

Tipp: Játék közben figyeld meg, hogy kedvenced hogyan szerzi meg a jutalomfalatokat: kapar, rág, bököd, használja a mancsát vagy csak az orrát? Figyeld azt is, hogy mennyire motivált játék közben: addig dolgozik, amíg megszerzi a jutalmat vagy hamar feladja? A viselkedésből sokkal jobban megismerheted kutyád jellemét.

Szimatjátékok

A szimatjátékok általában valamilyen puha plüssjátékok, melyek zegzugaiban kiválóan elrejtheted a jutalomfalatokat. A játék lényege, hogy a kutyusod megtalálja az eldugott finomságokat. Először ki kell szagolnia, hol keresse, majd meg kell szereznie. Ezzel az izgalmas játékkal akár 10-15 percre is lekötheted kedvenced figyelmét. 

Orr és mancsok bevetésen!

Szimatjátékok a Nature’s Dog-tól:

Szimatszőnyeg

A szimatszőnyegek különböző textúrájú és formájú elemekből állnak, amelyek lehetőséget adnak az érzékszervek fejlesztésére és az önfeledt szórakozásra. A szimatszőnyegeken található rejtett zsebekben vagy mélyedésekben kutyakekszeket vagy jutalomfalatokat rejthetsz el, amit a kutya éles szaglásának köszönhetően könnyen kinyomozhat. Ez nem csak a fizikai aktivitást serkenti, hanem szellemi kihívást is biztosít számára. 

Szimatolásra fel!

Szimatszőnyeg a Nature’s Dog-tól:

Tipp: A kutya szaglását és így intelligenciáját azzal is fejlesztheted, ha a lakásban vagy a kertben különböző helyekre rejted a jutalomfalatokat, amit kedvencednek meg kell találnia. Továbbá építhetsz számára egy labirintust is, amibe finomságokat teszel.

Interaktív kutyajáték: etető labda

Az etető labda amellett, hogy mentálisan megdolgoztatja kedvenced, még a habzsolásról való leszokásban is hatalmas segítség lehet. Ha a habzsolásról való leszoktatás is célod, akkor az interaktív etető labdát töltsd meg száraztáppal, majd add oda kutyusodnak. Neki nincs más dolga, mint megszerezni a napi élelmet. Játékos és egyben kihívást jelentő feladat is számára.

Logikai játékok kutyáknak

A logikai játékok kreatív módon dolgoztatják meg az ebeket. Lényege nem más, mint a jutalomfalat megtalálása, csak ebben az esetben a kutyusnak valamilyen nyitási technikát kell alkalmaznia annak érdekében, hogy hozzáférjen a finomsághoz. A logikai játékok legtöbbször fából vagy műanyagból készült, apró reteszekkel, mélyedésekkel vannak ellátva, amelyekből nem is olyan egyszerű a jutalomfalat megszerzése. 

A logikai játékkal kutyád problémamegoldó képességét erősítheted, támogathatod ösztöneinek kiteljesedését, miközben fejlesztheted intelligenciáját.

Logikai játékok a Nature’s Dogtól:

Ezeket a tevékenységeket könnyedén beépítheted a mindennapokba, így a kutya nemcsak fizikailag, de szellemileg is aktív marad. Fontos azonban, hogy a játékokat cserélgesd, hogy folyamatos kihívást jelentsenek és ne váljanak egyhamar a rutin részévé.

Csapatépítés kutyául: A kutya mentális lefárasztása tréninggel

A kutya mentális lefárasztása és az intelligencia fejlesztése történhet tréning közben is. Az új trükkök, engedelmességi feladatok elsajátítása alaposan megdolgoztatja a kutyusok elméjét. 

Egyrészt fokozza a koncentrációkészséget, hiszen ha folyamatosan új feladatokat gyakoroltok, akkor annak érdekében, hogy kedvenced megfeleljen az elvárásaidnak – tehát teljesítse, amit kérsz tőle -, folyamatosan figyelnie kell a jelzéseidet.

Másrészt bővül vagy csiszolódik a “trükktára” is, így egyre több feladatot képes megcsinálni, amelynek köszönhetően a tréning idők még izgalmasabbak és változatosabbak lesznek.

Az ilyen közös feladatokat, ahol lényegében együtt tanultok, a kutyák nagyon élvezik. Mivel társas lények, nagyra értékelik, ha a gazdi minél több minőségi időt tölt kedvencével. A gyakori tréningek a gazdi és a kutya közötti kapcsolatépítéshez is hozzájárulnak.

Mire figyelj a játék és a tréning alatt?

Az egyes kutyafajták és egyedek eltérően reagálnak az ilyen típusú tevékenységekre, ezért tartsd szem előtt a kutya egyedi igényeit és képességeit is a fejlesztés során. A türelem és a pozitív megerősítés kulcsfontosságú, mivel a kutyák jobban reagálnak az ösztönző, dicsérő környezetre.

Pozitív megerősítés lényege, hogy amikor a kutya helyesen viselkedik vagy helyesen oldja meg a feladatokat, pozitív visszajelzést és jutalmat kap. Ez segít erősíteni a kívánt viselkedést és ösztönzi a kutyát a további tanulásra.

A türelem rózsát terem. Jelen esetben olyan kutyust, aki fogékony és élvezi a közös tréningeket, hiszen sikerélményeket szerez.

A kutyák intelligenciájának fejlesztése, a tréningek során gyakorolt trükkök, feladatok helyes kivitelezésének megtanítása időt és türelmet igényel. A gazdinak fontos megérteni, hogy minden kutya saját ütemében tanul, amihez alkalmazkodni kell. Túlzott nyomás és negatív reakció helyett a türelem és az egyénre szabott tréning segít a kutya magabiztosságának és intelligenciájának növelésében.

Mi teljes szívből javasoljuk, hogy kezdd el kutyád intelligenciájának fejlesztését, hiszen a közösen töltött idővel, a játékkal egy boldog kutya köszönt majd mindennap.

*Forrás: https://www.rd.com/list/smartest-dog-breeds/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

kutya szeparációs szorongás

Ezt kell tudnod a kutya szeparációs szorongásáról

Bizonyára számodra is ismerős a kifejezés: szeparációs szorongás. Amennyiben érintett vagy a témában – értsd: kutyusod egyedüllét iránti félelme túlzott méreteket ölt, tárgyakat tesz tönkre, szűköl, gyakran ugat, vagy kedvenc jukkád földjét kaparja ki távollétedben, tudd: kutyád szeparációs szorongással küzdhet.

Tovább olvasom »
kutyabarát kirándulóhely

10 kutyabarát kirándulóhely Magyarországon

Szeretnél kedvenceddel kimozdulni a négy fal közül? Unod már a közeli parkok és utcák, terek egyhangúságát, a véget nem érő klasszik kutyasétás köröket? Mutatjuk, hova menj, ha természeti értékekben, csodás környezetben gyönyörködnél, megmozgatnád tagjaidat és kutyusodat is. Mindenekelőtt, javasoljuk, tervezd

Tovább olvasom »
0
  0
  Kosár tartalma
  Még üres a kosarad!Vissza a webáruházba
   Szállítás kalkulátor