Barion Pixel

TOP 7 gyerekbarát kutyafajta

Gyerekbarát kutyafajták

Régi vágyad, hogy négylábú kedvenccel bővüljön a család? Minden álmod egy kutyus, de bizonytalannak érzed magad, milyet is válassz? Esetleg a gyermeked jelezte szőrös barát igényét feléd? Cikkünkben 7 olyan kutyafajtát mutatunk, amik családbarát tulajdonságaiknak köszönhetően megbízható társak lehetnek a mindennapokban.

Milyen jellemzők teszik gyerekbaráttá a kutyust?

A kutya természetéből fakadó kedvesség, barátságosság és türelem olyan alaptulajdonságok, amelyek megléte kiemelten fontos ahhoz, hogy harmonikus kapcsolat alakuljon ki blöki és kis gazdája között.

Személyiség, temperamentum

Hogy a kutyáknak van személyiségük? Hát persze, hogy van! Némelyik igen határozott öntudattal rendelkezik, mint például a beagle, aki közepes termete és intelligens volta miatt tökéletes és okos társ lehet a gyermek mellé.

Fajtától függően változik vérmérsékletük, érdemes akár tenyésztő vagy állatorvos véleményét kikérni, ha bizonytalan vagy a döntésben.

Talán elsőre furcsán hangzik, azonban nem csupán a kutya személyisége számít: a gyermek temperamentuma szintén befolyásoló tényező lehet. Nyitottabb személyiség esetén nem okoz gondot a szintén nyitottsággal bíró pajti, azonban ha gyerkőcöd zárkózottabb, ideális egy hasonló, visszafogott kutyust választani. 

Nem sok kutyáról mondható el, hogy bírja a fültekerést farokhuzogatást. Így tehát fontos, hogy gyermekednek megtanítsd azt az alapvető viselkedést, mellyel biztonsággal fordulhat kedvence felé. Való igaz, a legtöbb itt felsorolt kutya derűs, békés és nyugodt természetű, nem árt azonban, ha például közös játék során a gyermek(ek) mellett felnőtt is jelen van. A játék során túlpöröghet gyerek, kutya, és esetenként elszabadulhatnak az energiák.

Passzoljon az életvitelhez

Talán az egyik legfontosabb szempont, ami mentén meghozhatod döntésedet, az életmódod. 

  • Mennyire élsz családoddal aktív életet? 
  • Gyakran és sokat utaztok? 
  • Aktívan jártok-keltek a világban, sokat tartózkodik a család a természetben, jellemző a gyakori kirándulás? 
  • Mennyi időt vesz el életedből a munka? 
  • Mennyire illik bele leendő kutyusod temperamentuma, fizikuma a család életvitelébe?

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni magadnak, mielőtt a család meghozza végleges döntését a kutyus fajtáját illetően.

Hova érkezik? A környezet fontossága

Ebben a cikkben kicsit részletesebben írtunk arról, milyen környezeti tényezők befolyásolhatják az első kutya kiválasztását. Fajta jellemzőtől, és leginkább testmérettől függően érdemes figyelembe venni, kertes házba, vagy lakásba érkezik az új jövevény és mekkora mozgásigénnyel bír a választott jószág. 

Állatszőr allergia

Ha gyermeked allergiás az állatszőrre, a fent említettek mellett egy újabb szempont is szerepet játszik a választásban: hipoallergén kutya. 

Elsőre furcsán hangozhat, ám aki tudja, mit jelent folyton tüsszögni, kiütéssel küzdeni szőrös állatok jelenlétében, nem csodálkozik a kifejezésen. Igen, létezik hipoallergén kutya, méghozzá nem is egy.
A legújabb kategória ebben az esetben a hipoallergén- és gyerekbarát eb.
Például a yorkshire terrier (tudtad, hogy nekik nem is szőrük, hanem hajuk van?).

Íme a TOP 7 gyermekbarát kutyafajta

Kistermetű

Shih Tzu

Hipoallergén, alacsony energiaszintű, lakásban remekül tartható, játékos, és igényli is a foglalkozást, első kutyának is kiválóan alkalmas. Nyugodt természete alkalmassá teszi gyerekek mellé. Kistestű, átlagosan 5-10 kg testsúlyú. Tanulékony, öntörvényű, és tudja magáról, hogy aranyos! Vigyázz, ezt ki is használja!

Shih Tzu Kutyák

Yorkshire terrier

A becenevén csak yorkinak hívott kistestű, 7 kg alatti eb igazi család- és gyermekbarát, játékos kutyus. Csakúgy, mint a shih tzu, ő is hipoallergén. Nagyon szereti a kényeztetést, lakásban és kertes házban is tartható, ám inkább benti tartáshoz szokott. 

Yorkshire terrier

Közepes termetű

Beagle

Közepes termetű, 11-25 kg közötti kutyus, aki hajlamos a hízásra, ezért odafigyeléssel szükséges táplálni. Vadászösztöne erős, hiszen eredetileg vadászkutya, így meglehet, egy-egy hosszabb kirándulás alkalmával, ha éppen szabad pórázon van, szagot fogva orra után megy. Aktív figyelmet igényel, szereti, ha mindig történik valami, így egyik legjellemzőbb tulajdonsága, a játékosság teszi remek társsá. Intelligens és tudatos eb, így határozott gazdit kíván.

Beagle

Golden Retriever

Barátságos, szinte mosolyog, kedves szemeiből derű és béke árad. Család- és gyerekbarát kutyus. Nagy mozgásigénnyel bír, ezért elsősorban olyan családba ajánljuk, ahol az aktív életmód a hétköznapok szerves része. Ez több órás elfoglaltságot jelent! Megbízható, játékos és könnyedén tanul új dolgokat. Első kutyának is tökéletes.

Golden retriever

Tipp: Ha izgő-mozgó kutyára esik a választásod, akkor a szaladgálás mellett érdemes a kutyát intelligencia-fejlesztő feladatokkal is lefárasztani.

Nagy termetű

Dalmata

Nagy termete – súlya 20-44 kg között mozog – miatt lakásban tartása nem javasolt. Gyerekbarát, magas energiaszint, játékosság és életöröm jellemzi. Így olyan családokba javasoljuk, ahol az aktív életmód alapvető fontosságú.

Dalmata

Újfundlandi

Jóindulatú, békés és szeretetre méltó tulajdonságai miatt szuper választás családi kutyának. A gyerekekkel türelmes és figyelmes. Szelíd, nagyon erősen kötődik, törődést igényel. Közepes energiaszint jellemzi, testsúlya 45 kg felé is emelkedhet. 

Újfundlandi

Hosszúszőrű skót juhászkutya

Meglepően nagy termetű, 26-44 kg közötti testsúlyával egy masszív, egyúttal rendkívül intelligens és tanítható jószág. A sokak által ismert Lassie film közkedvelt főszereplője ő, kifejezetten házőrző és ezáltal családbarát kutya is. Gyerekekkel kedves természete miatt jól kijön. Figyelj! Akkor válaszd, ha nagy mozgásigényét a családdal együtt vagy mellett is ki tudod szolgálni.

Hosszúszőrű skót juhászkutya

A fent felsorolt kutyák nem csupán tenyésztői kennelből származhatnak. Érdemes lehet meglátogatni néhány állatmenhelyet is, ami, mindamellett, hogy érzékenyít és testközelből enged megismerni több fajtát is, egy szuper lehetőség az örökbefogadásra.
Egyúttal egy élet megmentésére is. A menhelyen dolgozó munkatársak minden bizonnyal tovább tanácsokkal tudnak ellátni, ha kérdések merülnek fel benned a választást illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

első kutya a családban

Első kutya a családban: Hasznos tippek újdonsült gazdiknak

Boldog farokcsóválás, rengeteg játék, aktív és mozgalmas mindennapok, jutalomfalatok. Egy kedves tekintet, mely jöttödre örömet sugároz. Bizony ezek a mindennapjaid részei lehetnek, ha négylábú társsal osztod meg az életed.Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze egy csokorba, hogy

Tovább olvasom »
Kutya mentális lefárasztása

Hogyan fejleszd kutyusod intelligenciáját?

A kutyákra a legtöbb gazdi ma már a család szerves tagjaként tekint. Ahogy ez egyre természetesebbé válik, úgy kap nagyobb jelentőséget a kutya intelligenciájának fejlesztése is, aminek eredménye talán nem meglepő módon a kutya mentális lefárasztása. Gazdiként felelősségünk, hogy biztosítsuk

Tovább olvasom »
    Szállítás kalkulátor